Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija Foto: Getty Images

Tehnički problemi srušili su u srijedu japanski sustav naručivanja i dolili ulje na vatru nezadovoljstva kritičara koji optužuju vladu da loše upravlja novim žarištima infekcije COVID-a te da užasno sporo procjepljuje stanovništvo.


Digitalni sustav naručivanja na cijepljenje srušio se na više mjesta, uključujući i Tokio te zapadni grad Minohu, zbog globalnog problema na američkom računalnom oblaku za prodaju Salesforce.com Inc, objavila je japanska televizija NHK.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa Još jedna mogućnost: U Zagrebu uvedena i peta opcija za naručivanje na cijepljenje, a građani mogu birati i koje cjepivo žele Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje"

Ravnatelj odjela tehnologije Salesforcea Parker Harris obavijestio je na Twitteru da tvrtka ima velikih poteškoća, a naknadno je objavio da su usluge obnovljene.

"Čini se da je naručivanje starijih osoba na cijepljenje bilo prezahtjevno", napisao je na Twitteru korisnik @obachan66972352 pa dodao: "Molim vas, razmislite o mogućnosti cijepljenja bez narudžbe."

Agencija Reuters nije dobila odgovor predstavnika odjela za cijepljenje u ministarstvu zdravstva.

Niz tehničkih teškoća

Ministarstvo se suočilo s nizom tehničkih teškoća tijekom pandemije, od neuspješne primjene aplikacije za praćenje kontakata do unosa ključnih informacija u kompliciranu bazu podataka koji baš nije funkcionirao.

Japan je cijepio 2,8 posto svog stanovništva i taj je postotak najniži među bogatim zemljama unatoč istaknutoj ambiciji vlade da cijepi 36 milijuna starijih do srpnja, kada se očekuje otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju.

No vlada očekuje da će 86 posto od 1741 japanskog grada i većih mjesta postići taj cilj. Da bi se to ispunilo, potrebno je dati milijun doza na dan, a to je triput više od sadašnjeg ritma.

Spori zbog nedovoljne isporuke cjepiva

Japanski proces cijepljenja u početku je bio spor zbog nedovoljne isporuke cjepiva Pfizer, a zatim je nevolja nastala zbog nedostatka osoblja i drugih logističkih teškoća.

Taro Kono, ministar zadužen za cijepljenje, pozvao je stanovništvo na strpljenje. Christophe Weber, direktor najveće japanske farmaceutske tvrtke Takeda Pharmaceutical Co, priznao je u utorak da zemlja kasni u procjepljivanju i da mora ubrzati taj proces.

Oko 75 posto Japanaca nezadovoljno je procesom cijepljenja i njihove ocjene vladi za postupanje prema pandemiji najniže su među šest velikih gospodarskih sila, pokazalo je istraživanje koje je u srijedu objavio Kekst CNC.