Cjepivo Sputnjik V
Cjepivo Sputnjik V Foto: Afp

Srbija je u petak počela proizvoditi rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V i prva isporuka za domaće potrebe očekuje se za desetak dana, objavili su srbijanski i ruski mediji.


Cjepivo, koje zasad nisu odobrili Svjetska zdravstvena organizacija i EU, proizvodit će se u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Očekuje se da će institut u idućih četiri do šest mjeseci proizvesti četiri milijuna doza, najprije za zdravstveni sustav Srbije, a potom za izvoz.

Srbija je prva europska zemlja koja proizvodi Sputnjik, koji se u petak počeo proizvoditi i u Argentini, prenijela je ruska televizijs Rossiya 24.

Mađarska je zasad jedina država Europske unije koja cijepi ruskim cjepivom, a Slovačka će to započeti 7. lipnja, obje ne čekajući odobrenje Europske agencije za lijekove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin promatrao je početak proizvodnje putem videolinka i rekao da je učinkovitost Sputnjika V "među najvišima u svijetu".

Sunčan dan na zagrebačkom Jarunu - 3 Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Meteorolog otkriva dokad ćemo uživati u suncu i ljetnim temperaturama

Obilježavanje Oluje Proslava Oluje: Milanović predlaže da se slavi na Banovini, Vlada ne popušta

Istraživački brod za pronalazak plina, ilustracija Turski "Osvajač" u Crnome moru pronašao pravo bogatstvo, Erdogan zadovoljan: "Bogu hvala, očekujemo nove dobre vijesti"

Dodao je da je Rusija otvorena za suradnju sa svim zemljama, da u vrijeme pandemije političke nesuglasice treba ostaviti po strani i ocijenio "čudnim i kontraproduktivnim pokušaje nekih partnera da ograniče primjenu ruskog cjepiva", prenio je portal Sputnjik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić također se javio videolinkom i na ruskom jeziku rekao "Za mene je velika čast označiti početak proizvodnje cjepiva Sputnjik V u Srbiji“.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je u drugoj polovici svibnja kakvoću cjepiva iz probne proizvodnje u "Torlaku" i službeno odobrio da se Sputnjik V proizvodi Beogradu.

Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja koristi Sputnjik V, Pfizer/BioNTech, AstraZenecu i kineski Sinopharm.