Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V
Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Foto: Afp

Srbija je u srijedu navečer donirala Crnoj Gori dvije tisuće doza cjepiva Sputnjik V, a u podgoričkoj zračnoj luci crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću uručila ih je predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić.


"Zdravlje iznad svega, a solidarnost prije svega - to je iskaz današnjeg velikog događaja", rekao je Krivokapić, nakon što je zrakoplov vlade Srbije s doniranim cjepivom sletio večeras u Podgoricu.

Donacija Srbije stigla je Crnu Goru uz službeno odobrenje Moskve, objavila je Radio-televizija Crne Gore (RTCG), navodeći da bi cijepljenje u Crnoj Gori trebalo početi sljedećeg tjedna.

Krivokapić je rekao da su cjepiva "najdragocjeniji poklon" koji su mogli dobiti i zamolio Brnabić da građanima Srbije prenese izraze zahvalnosti za donaciju Crnoj Gori.

Vatrogasci gase požar obiteljske kuće u naselju Dankovec - 4 Planula obiteljska kuća u Dankovcu: "Opet sam na početku. Potres nas je unazadio, a ova vatra nas je sad odgurala još i dalje"

Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Kako su se godinama preko fiktivnih računa izvlačili milijuni: Sudac i njegova pomoćnica bili su mozgovi cijele operacije?

Brnabić je rekla da će Srbija uskoro poslati Crnoj Gori još dvije tisuće doza.

"To je dovoljno da se cijepe zdravstveni djelatnici u crvenoj COVID zoni i to je prva linija obrane koja će vam pomoći u borbi protiv korone", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je cilj donacija "otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju bratskih i prijateljskih država".

Srbija je 14. veljače donirala 4680 doza cjepiva Pfizer/BioNTech Sjevernoj Makedoniji i omogućila svom južnom susjedu da počne cijepiti stanovništvo prije nego što je planirano.

Vlada u Skoplju objavila je prošli tjedan da kupuje 200 tisuća doza cjepiva kineskog Sinopharma jer kasne isporuke cjepiva u okviru programa COVAX koji vode Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i savez za cjepiva GAVI.

U nedjelju se ruše dimnjaci na Črnomercu Miniranje dimnjaka na Črnomercu: Građanima poslane upute - spustite rolete, a prozore otvorite...

Eksplozija u njemačkom Lidlu 01 Užas u njemačkom Lidlu: Zaposlenik otvorio paket koji je eksplodirao. Troje radnika je ozlijeđeno

Srbija je trenutno vodeća u regiji po cijepljenju stanovništva i druga u Europi poslije Velike Britanije, a prema posljednjim službenim podacima vlade u Beogradu, očekuje se da će, zaključno sa srijedom, premašiti milijun datih doza u prvom i drugom cijepljenju protiv COVID-19.