Don Josip Delaš u nedjelju je usprkos zabrani održao misu u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića na Sirobuji. Novinarku Dalmatinskog portala, koje je došla snimiti misu, napala je još neidentificirana osoba te joj iz ruke izbila mobitel i razbila ga. Delaš je pak verbalno napao novinare na terenu te ih vrijeđao.

Galerija


Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se u nedjelju od ponašanja, izjava i stavova svećenika don Josipa Delaša koji je jutros usprkos zabrani zbog epidemije, održao uskrsnu misu u župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji tijekom koje se dogodio napad na novinare.

Vezani članci Crkva na Sirobuji u Splitu Splitski župnik opet vodi misu, no policija spriječila ulazak vjernika u crkvu: "Ovoga nije bilo ni u komunizmu!" U crkvi napadnuta novinarka Dalmatinskog portala Policija istražuje pozive na likvidaciju splitske novinarke koja je napadnuta kod crkve na Sirobuji dok je radila svoj posao

"Još jednom izražavamo žaljenje i želimo se ispričati za ponašanje našeg svećenika don Josipa Delaša. Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne pridonosi kršćanskoj proslavi Uskrsa - Krista koji svojim učenicima i svima nama donose svoj mir. Želimo samo kazati da je Nadbiskupija iznijela svoj stav o ovoj temi u priopćenju Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa od 7. travnja 2020.", navodi se u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svima su zaželjeli blagoslovljen, sretan i miran Uskrs i ispričali se novinarki Dalmatinskog portala i "svima onima koje je taj don Josipov nastup sablaznio".

Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković napadnuta je jutros u crkvi na Sirobuji u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, održana misa Još uvijek neidentificirana osoba ju je udarila po rukama i tako joj izbila mobitel kojim je snimala misu, slomivši ga. U crkvi je bilo nešto više od 10 vjernika koji su držali međusobni razmak.

Na mjesto događaja je izišla policija koja je, kao što je Hina ranije izvijestila, malo nakon incidenta u postaju dovela dvije osobe koje se dovode u vezu s napadom na novinarku.

Osim te osobe, po pričanju kolega koji su bili na terenu, njih je verbalno napao i don Josip Delaš koji je vikao neprimjerene riječi vrijeđajući ih. Isti je svećenik na Cvjetnicu, unatoč zabrani održavanja misa zbog mogućnosti širenja zaraze koronavirusom, održao misu i tom prilikom žestoko verbalno napao policajca u civilu kojemu je uputio grube riječi i kletvu, zbog čega je prekršajno prijavljen.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović oštro je osudio napad na novinarku koja je u Splitu pokušala snimiti održavanje mise u crkvi. Kazao je da policija nije unaprijed znala da će se misa održati iako je to zbog epidemije koronavirusa zabranjeno. (D.B./Hina)