Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne odustaje

Prijave protiv napadača na novinare, don Jozi optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. Splitski svećenik opet služio misu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je i sam verbalno napao novinare uoči mise, splitski svećenik Josip Delaš pridružio se maskiranim garađanima držeći transparent: "Za don Jozu do groba. Novinari crvi!". Iznad njegove glave razvili su šal s natpisom Za dom spremni.

Splitska policija privela je osobe koje dovode u vezu s napadima na novinare kod crkve na Sirobuji. 

Pročitajte i ovo Živana Šušak Živković INCIDENT U SPLITU Napadnuta novinarka: "Osjećala sam se jadno. U tom trenutku u crkvi je bilo više desetaka ljudi" Slika nije dostupna Na Sirobuji Sudar u Splitu: Četiri osobe zatražile liječničku pomoć, promet preusmjeren

Zbog napada na novinarku Dalmatinskog portala policija 53-godišnjaka i 21-godišnjaka sumnjiče za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa. 21-godišnjaka koji joj je izbio mobitel iz ruku dodatno se sumnjiči za kazneno djelo Oštećenje tuđih stvari.

Zbog napada na snimateljicu N1 televizije osumnjičen je 23-godišnjak, a protiv trojice muškaraca podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Protiv don Joze će policija podnijeti optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. 

U ponedjeljak ujutro u crkvi sv. Leopolda Mandića svećenik Josip Delaš opet je služio misu. Ovoga puta vjernici su se okupili ispred crkve u splitskom naselju Sirobuja. 

Misa je započela u 10 sati, a čini se da ovoga puta nitko od vjernika nije ušao u crkvu.

Delaš, koji je u nedjelju održao misu, pridružio se istog dana maskiranim građanima držeći transparent na kojem je pisalo "Za don Jozu do groba. Novinari crvi!". 

Iznad svećenikove glave držali su šal s natpisom "Za dom spremni". Okupljeni su pjevali "Zovi, samo zovi", nakon čega su skandirali svećenikovo ime, a sve su završili povikom da su novinari crvi. 

Delaš je održao misu unatoč naputku svjetovnih i crkvenih vlasti, a dio vjernika koji su se okupili napali su novinare koji su izvještavali s tog događaja. Dio vjernika prijetio je novinarima u slučaju objave snimki, a i sam Delaš je psovao i vrijeđao ih. "Neka vas đava nosi. Nemojte srat tu po nama", samo su neke svećenikove poruke novinarima. 

Don Jozo se obrušio i na policiju. "Strašno je bilo, toliko puno tih milicajaca… ja ću reći jugomilicajaca, ne hrvatskih policajaca. I tako nehumano ponašanje sa svijetom, to se ne može opisati, to je neshvatljivo. To je pljuvanje po Bogu i protiv Boga, i gaženje po narodu i njegovom dostojanstvu", rekao je Delaš.

Od njegovog se čina kratkom izjavom ogradila i Splitsko-makarska nadbiskupija. "Još jednom izražavamo žaljenje i želimo se ispričati za ponašanje našeg svećenika don Josipa Delaša. Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne pridonosi kršćanskoj proslavi Uskrsa - Krista koji svojim učenicima i svima nama donose svoj mir. Želimo samo kazati da je Nadbiskupija iznijela svoj stav o ovoj temi u priopćenju Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa od 7. travnja 2020.", stoji u priopćenju nadbiskupije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene