Šest medicinskih sestara i jedna spremačica zaražene su u KBC-u Split. A Dom za starije i nemoćne u Splitu ima već dvoznamenkasti broj preminulih štićenika koji su se u ovoj ustanovi zarazili koronavirusnom infekcijom. No nakon prošlotjednog inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva i nadzor Ministarstva socijalne politike pokazao je da propusta nije bilo.

Galerija


Preminula je još jedna štićenica Doma za starije i nemoćne u Splitu. Četrnaesta je to smrt korisnika ove ustanove uzrokovana koronavirusom. No danas objavljeni detalji inspekcijskog nadzora pokazuju da odgovornosti nema, a propusta nije bilo.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Drastičan pad novozaraženih u BiH: Dvaput manje novih slučajeva nego u subotu Bernard Kaić Kaić: "Koji je smisao prebrojavanja oboljelih kad na jednog zaraženog imamo 30 za koje ne znamo?"

"Postupano je sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela. Utvrđeno je da nisu učinjeni propusti u postupanju zdravstvenih, stručnih i ostalih radnika Doma za starije u Vukovarskoj. Korisnici su bili primjereno zbrinuti i imali su svu potrebnu svakodnevnu njegu i skrb“, odgovor je iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Novi slučajevi zaraze su i na splitskoj Pulmologiji.

"Osoblje bolnice koje je njegovalo oboljele iz Doma za starije i nemoćne, ukupno šest medicinskih sestara u zadnja dva dana je oboljelo od koronavirusne infekcije i jedna spremačica“, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kontakt pacijenti zaraženih djelatnica za sada su negativni. No iako je plućni odjel u izdvojenom objektu, moguće je da bude još oboljelih.

"To dakako zdravstveni sustav i bolnicu u Splitu stavlja u dodatne probleme jer sve osobe koje su bile sa njima u kontaktu, i oboljeli i njihovi kolege koje skupa s njima rade trebaju ići u samoizolaciju“, kaže Capak.

Ostatak KBC-a radi smanjenim kapacitetom pa je situacija, tvrde, pod kontrolom.

"Zbog toga imamo pričuvu svog osoblja i liječnika i medicinskih sestara tako da se ta popuna radi iz postojeće pričuve“, rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split. A zbog čega oni posljednjih tjedana rade i prekovremeno.

"Nažalost eto desilo se i to da je korona ušla i u nazovimo čisti dio bolnice. Žao nam je kolegica koje sad moraju bit izolirane. Radi se nadljudskim naporima. Jednostavno mora se radit i biti na usluzi pacijentima kojih je iz dana u dan sve više“, rekla je Silvana Ganza iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara KBC-a Split. Dolazak u ustanovu kojom kola virus traži dodatan oprez.

"Imam bližnjih koji rade u bolnici, samo nismo baš u nekim kontaktima, izbjegavamo ih upravo iz tih razloga da ne daj bože se ne bi zarazili preko zdravstvenog osoblja“, kaže Merica iz Splita.

U županijskom Stožeru ipak vlada umjereni optimizam.

"Danas smo imali testiranje 204 uzorka. Tri od njih su se nažalost našli pozitivni. I ne možemo sad govoriti ni o velikom zadovoljstvu jer bit ćemo sretni kad ne bude niti jedan slučaj pozitivan“, kaže Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ.

U međuvremenu, Splitsko-dalmatinska županija preskočila je Grad Zagreb i postala vodeća po broju slučajeva koronavirusa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr