Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon novog propusta

Ravnatelj u ostavci Julije Meštrović obratio se javnosti: "Sve ću učiniti da bolnica i dalje funkcionira"

Zbog već druge zamjene identiteta u splitskom KBC-u ravnatelj Julije Meštrović podnio je zahtjev za razrješenje. U kratkoj izjavi za javnost rekao je da će obnašati dužnost ravnatelja do odluke Upravnog vijeća KBC-a.

Julije Meštrović obratio se javnosti oko 13:30, nakon što je u ponedjeljak podnio zahtjev za razrješenje.

Pročitajte i ovo Dušanka Martinović Kaliterna i Mario Jurič - 3 Preventiva Kolege o zamjeni pacijentica u Splitu: "Radili su u nemogućim uvjetima. Dogodila se ružna pogreška koja je bacila ljagu na sve nas" KBC Split, ilustracija Inspekcija ministarstva zdravstva Slučaj zamjene pacijentica: Obavljen nadzor u splitskoj bolnici, u tijeku analiza dokumentacije

"Već smo započeli unutarnji nadzor, a inspekcija Ministarstva zdravstva, koja je stigla, razjasnit će okolnosti ovog nemilog događaja. Istražit ćemo sve okolnosti poštivanja procedure i organizacije rada. Sustav mora funkcionirati i sve ću napraviti da bolnica i dalje funkcionira", rekao je Meštrović. Obiteljima je zahvalio na razumijevanju i još jednom im se javno ispričao. 

Meštrović je rekao da se obiteljima osobno ispričao i izrazio žaljenje, a Ministarstvo obavijestio o svemu. "Kao osobni moralni čin poslao sam svoju ostavku. O tome u idućem koraku odlučuje Upravno vijeće KBC-a Split", rekao je Meštrović. 

Do odluke Upravnog vijeća obnašat će dužnost ravnatelja s namjerom da bolnica funkcionira i da bolesnici dobiju zdravstvenu skrb. Održana je hitna sjednica Stručnog vijeća čiji su članovi dali jednoglasnu podršku Meštroviću, a Upravnom vijeću je predloženo da ne prihvati ostavku, javlja N1.

Beroš: "Mora se utvrditi odgovornost"

Ministar Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera rekao da je to veliki i bolan propust te da mu je žao što je došlo do toga. "Za ovakav propust mora se utvrditi odgovornost", kaže Beroš.

Trebamo vidjeti radi li se o nepoštivanju procedura i protokola ili nečem drugom, dodao je ministar.

O detaljima nije htio govoriti, pa tako ni o tome jesu li pacijentice kojima je zamijenjen identitet bile inficirane koronavirusom. "Najvjerojatnije je došlo do zamjene dokumentacije nakon prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel. Ta pogreška nije utjecala na liječenje ni na letalni ishod kod jedne od pacijentica", rekao je Beroš.

Zamjena identiteta

U KBC-u Split došlo je do još jedne zamjene identiteta. U noći s 10. na 11. travnja u bolnicu su stigle dvije starije korisnice domova u Dicmu i u Seget Vranjici. Punih mjesec dana kasnije otkriveno je da im je te prve večeri zamijenjen identitet. Pogreška je postala jasna nakon što je pacijentica iz doma u Dicmu vraćena u dom u Seget Vranjici. Prava pacijentica iz doma u Seget Vranjici preminula je 16. travnja i u međuvremenu je pokopana pod imenom još uvijek žive žene iz doma u Dicmu.

Zamjena identiteta u splitskom KBC-u dogodila se već početkom svibnja, kada je u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici vraćen pacijent inficiran koronavirusom, a u bolnici ostavljena zdrava osoba.

Vili Beroš, ministar zdravstva, za DNEVNIK.hr rekao je da se radi o velikom propustu za koji netko mora odgovarati. Dodao je da treba utvrditi radi li se o nepoštivanju procedura ili nečijoj grešci ili nemaru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene