Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin iznio je u intervjuu za slovenski tisak niz oštrih kritika na račun hrvatske vlade i epidemiologa, koje je optužio za izvoz koronavirusa u Sloveniju.

Galerija


U razgovoru za ljubljanski tjednik Reporter Kacin se požalio i na ponašanje novinara koji ga kritiziraju i poruke na društvenim mrežama kako je njegovo ponašanje licemjerno jer je građane upozoravao na opasnost ljetovanja u Hrvatskoj, dok sam ljetuje u Hrvatskoj, na Krku, gdje ima kuću za odmor.

Vezani članci Članovi Nacionalnog stožera Božinović otkrio koje će se mjere produžiti: "Sad nije trenutak za velika popuštanja. Stožer nije tu da bi nekome zagorčavao život" Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

"Pljuju po meni i nije ugodno, ni za mene ni za moju obitelj", kazao je slovenski glasnogovornik te dodao kako su mu neki hrvatski mediji pred kuću slali i paparazze kako bi ga slikali i od njega uzeli izjavu, a rekao je i da je on na Krku na svome, a ne na njihovu terenu.

"Ne želim ništa loše Hrvatskoj, ali ona (zbog rasta slučajeva zaraze) postaje ozbiljna prijetnja državama EU-a, a zbog velikog broja naših turista najviše Sloveniji", kazao je Kacin u razgovoru koji s tim citatom u naslovu prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, a prenose i ostali mediji.

U razgovoru za ljubljanski tjednik vođenom u četvrtak, Kacin je komentirao i ocjenu hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša koji je njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj na djelu treći veliki val epidemije koji nije pod kontrolom nazvao nerealnim jer Kacin nije liječnik niti epidemiolog.

"Vjerodostojni podaci"

Kazao je da sve ono što on kao glasnogovornik javno kaže potkrijepljeno "vjerodostojnim" podacima slovenskih infektologa.

"Vrijeme će pokazati da su prilike kod njih (u Hrvatskoj) vrlo dramatične, ja imam mnogo razloga za zabrinutost", kazao je Kacin te dodao kako su njegova upozorenja u tom smislu dobronamjerna.

Ako se Hrvatska sama ne pobrine za bolju epidemiološku sliku, onda joj u tome nitko ne može pomoći, riječi su Kacina za slovenski tjednik. Dodao je kako sadašnja vlada Janeza Janše ne želi da joj se opet ove jeseni ponovi loša epidemiološka slika kakva je bila početkom proljeća zbog propusta prijašnje vlade Marjana Šarca.

Kacin je u intervjuu bio vrlo kritičan prema sporim odlukama hrvatske vlade na ograničavanju rada noćnih klubova i drugih mjesta zabave, iz kojih po podacima slovenskih epidemiologa dolazi većina importiranih zaraza u Sloveniju, a prenose ih mladi koji ljetuju na hrvatskoj obali.

Kacin opleo po otvaranju klubova

Kacin se u razgovoru retorički pitao je li otvaranje takvih klubova u Hrvatskoj neophodno zbog turističke sezone ili zbog dodatnog profita nekih utjecajnih vlasnika klubova, navodi na naslovnici danas tjednik Reporter, koji razgovor s Kacinom objavljuje u najnovijem broju.

Epidemija koronavirusa, a osobito ako je povezana s odnosima s Hrvatskom, u Sloveniji se politizira od samoga početka. Sadašnja vlada koja je došla nakon pada prijašnje, koju je vodio Marjan Šarec, optuživala je Šarčevu koaliciju da je napravila niz pogrešnih i zakašnjelih koraka jer nije na vrijeme spriječila uvoz zaraze iz Italije, tada žarišta epidemije u Europi.

Sada nova opozicija predvođena Šarcem tvrdi da je Janšina vlada kasnila sa stavljanjem Hrvatske na crvenu listu i da je s tim oklijevala zbog veza nove desne vlade s HDZ-om i slično, pri čemu je Kacin prvi "gromobran" sada vladajuće ekipe, i zbog vikendice na Krku i zato što je iz liberalnog prešao u konzervativni tabor prihvativši Janšinu ponudu da postane glasnogovornik u njegovoj vladi.

Šarec je prije koji dan na Twitteru objavio razgovor Kacina s hrvatskim novinarima u Ljubljani u kojemu je Kacin odgovarao na hrvatskom jeziku. Šarec je na Twitteru to komentirao porukom da mu se čini nevjerojatnim da jedan slovenski političar na svom terenu hrvatskom novinaru ponižavajuće odgovara na njegovu jeziku i ne na materinjem, te da ne vjeruje kako bi neki hrvatski visoki dužnosnik odgovarao novinarima na slovenskom.

Političko pitanje

Mnogi slovenski političari preferiraju Hrvatsku kao mjesto za odmor, a neki u Hrvatskoj imaju i nekretnine, no sada je to u Ljubljani prvenstveno političko pitanje. To se često u medijima i na društvenim mrežama potencira s populističkim tonovima, ili kao socijalno pitanje više klase, među kojom su i političari ili kao pitanje patriotizma, osobito ove godine, kad zbog pandemije slovensku turističku sezonu spašavaju domaći gosti koji troše svoje besplatno dobivene bonove za smještaj.

Karl Erjavec, ministar obrane u bivšoj vladi Marjana Šarca, početkom ove godine morao je dati ostavku na položaj u vladi i na mjesto predsjednika koalicijske stranke DESUS nakon što je u domaćim medijima uništen kad je prikazan na odmoru u svojoj vikendici u hrvatskoj Istri, s luksuznim automobilom visoke klase, a sumnja se da su iza toga stajali njegovi politički konkurenti, političko podzemlje ili čak tajne službe, pisali su tada slovenski mediji.