Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija Foto: Getty Images

Zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će biti cijepljeni ili predočiti potvrdu da su preboljeli covid-19, a u suprotnom neće moći raditi sa strankama, najavio je u petak ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek.


"Od zaposlenih koji su u kontaktu s ljudima zahtijevat će se kao uvjet za rad da su cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19", rekao je, dodavši kako im to više neće biti moguće uz negativan test na koronavirus kao dosad.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 Stiglo novo izvješće Nacionalnog stožera: Doznajte kakvo je stanje u vašoj županiji Red za brzo testiranje na koronavirus - 3 Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Kazao je da je to jedan od sljedećih koraka kojima će pokazati "tvrđe" stajalište prema potrebi cijepljenja što većeg dijela populacije. To je, naglasio je, trebalo učiniti već i ranije.

Po njegovim riječima, vladi takav potez omogućava zakon i propisi s područja zaštite na radu.

Sada kada je cjepiva dovoljno, država ne može više biti "talac" onih koji se protive obveznom cijepljenju, a vlada će poticanjem što veće imunizacije u državnoj upravi dati primjer i drugima.

Znatne rezerve prema tzv. PCT uvjetu za rad (preboljeli, cijepljeni, testirani) ili obveznom cijepljenju proteklih su tjedana izražavali pojedini sindikati, među ostalim sindikat obrazovanja i sindikat vojnika, pa i pojedini predstavnici policijskog sindikata.

Osim toga, slovenska Gospodarska komora izrazila je protivljenje odluci prema kojoj bi se redovna tjedna testiranja na koronavirus za zaposlene provodila u radno vrijeme i na trošak poslodavaca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju