Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaražena 144 učenika

Sve više zaraza u Sloveniji: Učenici s maturalca u Španjolskoj donijeli delta-soj, neki potom otišli i u Hrvatsku

Koronavirus: Stižu novi sojevi, rastu brojke - 5
Koronavirus: Stižu novi sojevi, rastu brojke - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Među slovenskim maturantima koji su se nedavno vratili s ekskurzija iz Španjolske dosad su potvrđena 144 zaražena koronavirusom, vjerojatno delta-varijantom, a u izolaciji je stotinjak osoba s kojima su bili kontaktu, objavile su u ponedjeljak zdravstvene vlasti.

Epidemiologinja Eva Grilc iz Instituta za javno zdravlje izjavila je lokalnim medijima da je jedna skupina iz pokrajine Dolenjske boravila u katalonskom ljetovalištu Lloret de Mar, a druga je iz pokrajine Gorenjske. U svakoj je bilo više od 300 maturanata.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

"Većina zaraženih je bez simptoma i upućeni su u karantenu, a samoizolacija je preporučena i onima s negativnim testom", rekla je Grilc.

Dodala je da se sumnja na delta-varijantu koja se širi u Španjolskom i još nekim europskim državama.

"Dvije osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima nisu poštovale izolaciju, nego su otišle u Hrvatsku, o čemu su obaviješteni hrvatski epidemiolozi, pa im je tamo određena karantena", rekla je Grilc.

Po njezinim riječima, većina je slovenskih maturanata u inozemstvo otišla necijepljena, pa je mladima preporučila da se uoči putovanja cijepe protiv COVID-19 sada kad je cjepiva dovoljno.

Slovenija je u ponedjeljak zabilježila 12 novih zaraza i dvoje umrlih. Dvije doze cjepiva dobilo je 35 posto, a jednu dozu 40 posto stanovništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene