Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada odobrila je posudbu 40.950 doza cjepiva BioNTech/Pfizer Republici Hrvatskoj kako bi se zadovoljile potrebe vakcinacije protiv COVID-19, nakon što se u zadnje vrijeme bilježi velik porast interesa za cijepljenje među hrvatskim građanima.


Kako je u ponedjeljak objavila slovenska vlada, odluka o tome donesena je na dopisnoj sjednici.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Vlada uvela, ali sud im stopirao obvezno cijepljenje državnih službenika: "To bi ugrozilo njihova prava" Slika nije dostupna SAD namjerava cijepiti i djecu u dobi od 5 do 11 godina: Do kraja listopada odluka o cijepljenju Pfizerom

Riječ je o cjepivu koje još nije isporučeno Sloveniji, pa će operacija pomoći Hrvatskoj biti provedena u formi dvostruke donacije. To znači da će Slovenija najprije posuditi cjepivo Hrvatskoj, a potom će Hrvatska vratiti cjepivo Sloveniji najkasnije do 31. prosinca.

Za potpis ugovorne dokumentacije zaduženi su ministarstvo zdravstva i nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), koji je zadužen i za pripremu cjepiva za transport, dostavu preuzimatelju i sve aktivnosti vezane uz logistiku, te za obavijest proizvođača Pfizer/BioNTech o spomenutoj donaciji.

Informacija o posudbi dolazi pred popodnevni susret predsjednika dviju vlada, Janeza Janše i Andreja Plenkovića, u Otočcu na Krki, gdje su se u pripremama za osamostaljenje obiju država prije 30 godina znali susretati hrvatski i slovenski politički čelnici.

Do susreta dolazi u godini kad dvije prijateljske države obilježavaju i slave 30. obljetnicu samostalnosti, objavila je slovenska vlada. U Otočcu na Krki tom će prigodom biti postavljeno i spomen-obilježje u znak podsjećanja na intenzivnu suradnju u vrijeme osamostaljenja i nakon toga.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočit će i Lojze Peterle i Franjo Gregorić, koji su prije 30 godina bili predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju