Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Susjedi sve bliže kraju epidemije, još jedna zemlja u blizini ublažila mjere: Maske nakon pola godine obvezne samo u zatvorenome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa samo 358 novih zaraza u posljednja 24 sata i manje od deset posto pozitivnih testova na koronavirus Slovenija se u četvrtak ubrzano približava kraju trećeg vala epidemije, no vlada se još ne odlučuje za nova popuštanja mjera. Stanje u Crnoj Gori također se popravlja.

S 358 infekcija potvrđenih u jednom danu, uz 9,3 posto pozitivnih nalaza, te prosječnim brojem dnevnih zaraza koji je trenutačno 394, očekivanja su da bi za manje od dva tjedna, ako se sadašnji trend nastavi, Slovenija iz "žute" mogla ući u "zelenu" fazu epidemije. Prema planu vlade, tada bi se najveći dio mjera i restrikcija u zemlji ukinuo, ali bi za ulazak iz "crvenih" destinacija i dalje bio potreban negativan test, potvrda da je osoba preboljela COVID-19 ili pak potvrda o cijepljenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna pada broj zaraženih Crna Gora je početkom godine bila najgora u Europi, a sad ukidaju gotovo sve mjere

Trenutačno su hospitalizirana 363 pacijenta oboljela od COVID-19, od čega 110 na intenzivnim odjelima, sedmodnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika iznosi 312, aktivnih je slučajeva 6247, a od COVID-19 umrlo je još sedam pacijenata, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Vlada je sinoć raspravljala o upravljanju pandemijom COVID-19 i produžila primjenu većine mjera i restrikcija. Zbog poboljšanja epidemiološkog stanja u Mađarskoj putnici će iz te države moći ulaziti u Sloveniju i izvan službenih graničnih prijelaza, prema šengenskim pravilima. Osim toga, bez karantene u Sloveniju će moći ulaziti oni koji su cijepljeni s najmanje jednom dozom cjepiva koja Slovenija priznaje kao učinkovita u zaštiti od zaraze.

U Crnoj Gori ukinuli maske na otvorenome

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori na nivou je srpnja prošle godine, razdoblja prije početka drugog vala pandemije koji je teško pogodio zemlju, pa su zdravstvene vlasti u četvrtak odlučile ukinuti mjeru obveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenome, koja je vrijedila od početka godine.

Crna Gora prethodno je nakon poboljšanja epidemiološke situacije u travnju, ukinula većinu epidemioloških mjera, pa su sada na snazi ostale obveza nošenja maske u zatvorenom prostoru i zabrana okupljanja više od 20 osoba na istom mjestu.

"Prosječan broj novih pozitivnih slučajeva u posljednjem tjednu bio je 76 i bilježi se konstantan pad od ožujka“, priopćio je Igor Galić, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje, istaknuvši da je u tom razdoblju postotak oboljelih u odnosu na broj testiranih bio 5,83 posto.

On je istaknuo da je kumulativna incidencija u Crnoj Gori na 100 tisuća stanovnika sada 173 oboljela, po čemu je, kako je rekao, Crna Gora u boljoj situaciji u odnosu na 17 zemalja Europske unije, ali i pojedinih turističkih destinacija.

"U odnosu na turističke destinacije vidimo da Crna Gora u travnju i svibnju mjesecu ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Cipra, Hrvatske, Grčke i Turske, a približno Italiji i Španjolskoj", rekao je Galić.

Kada je u pitanju ulazak stranih državljana u Crnu Goru, u zemlju i dalje bez uvjeta mogu ući državljani Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije dok putnici iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test, pozitivan test na antitijela ili dokaz da su u potpunosti imunizirani makar tjedan prije dolaska u Crnu Goru.

Crna Gora do četvrtka je prvom dozom cjepiva cijepila 116.487 stanovnika, a potpuno je imunizirano 35 tisuća osoba, što ukupno čini gotovo četvrtinu populacije te zemlje.

Tijekom ljeta, kako je priopćeno, turistički radnici koji su se cijepili nosit će na grudima bedževe "Ja sam cijepljen, a ti?".

Crna Gora se je uoči lanjske turističke sezone proglasila za prvu "korona free" turističku destinaciju, nakon što u svibnju 2020. nije imala potvrđenih slučajeva infekcije koranavirusom. No već u lipnju, u Crnu Goru su uvezeni novi slučajevi koronavirusa koje su donijeli Crnogorci koji su bili na utakmici između Crvene zvezde i Partizana u Beogradu, kojoj je prisustvovalo 20 tisuća osoba. Do naglog širenja, dovela su politička okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza prošle godine.

Tijekom prvog vala koronavirusa u Crnoj Gori zaražene su 324 osobe i devet ih je preminulo. Drug val učinio je zemlju jednom od najpogođenijih u Europi, s preko 96 tisuća inficiranih ili više od 15 posto populacije i s 1566 umrlih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene