Cjepivo za koronavirus, ilustracija
Cjepivo za koronavirus, ilustracija Foto: Afp

U Sloveniji je do nedjelje protiv COVID-19 cijepljeno nešto više od 96 tisuća ljudi, od čega ih je 42 tisuće, dva posto ukupne populacije, dobilo obje predviđene doze, objavljeno je u srijedu, a vlada predviđa da će se do kraja veljače cijepiti pet posto stanovništva.


Epidemiološki stručnjaci procjenjuju da će u Sloveniji učinkovita kontrola nad širenjem virusa biti uspostavljena kada bude cijepljeno najmanje deset posto populacije i omogućeno ponovno epidemiološko praćenje kontakata zaraženih.

Do 5. veljače Slovenija je u nabavkom preko Europske komisije dobila 96 tisuća doza cjepiva Pfizer-Biontech i 8.400 doza Modernina cjepiva, dok je ovaj tjedan počelo cijepljenje adenovirusnim cjepivom AstraZeneca. Njime se u načelu cijepe mlađi od 64 godine i stariji koji su nepokretni, pa ih je njime lakše cijepiti kod kuće, s obzirom na lakši transport i trajnost adenovirusnog cjepiva.

"Uz planirane nove isporuke računamo da bi do kraja veljače mogli cijepiti pet posto stanovništva", kazala je nacionalna koordinatorica programa vakcinacije NIJZ Marta Grgič Vitek iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodavši da je dosad bilo osigurano ukupno 108 tisuća doza, a da se u veljači očekuje isporuka još dodatnih 136.100.

Izbor za najsestru i najliječnika 2020. godine 01 Pacijenti izabrali svoje heroje: Titulu za najsestru i najliječnika osvojili ''anđeli nade''

Prosvjednica u Ljubljani Kod susjeda stanje sve bolje, no epidemiolog upozorava: "Nije vrijeme za popuštanje mjera, nego za njihovo jačanje"

Po planu cijepljenja, kada se cijepe svi stariji od 80 godina, na red dolaze stariji od 75 godina, zatim stariji od 70 godina i posebno ranjivi kronični bolesnici bez obzira na dob.