Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potvrdio liječnik

Skandal svjetskih razmjera: Bivši predsjednik ove zemlje protiv korone se cijepio još u - listopadu prošle godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnik koji je 2020. u Peruu vodi kliničko ispitivanje kineskog cjepiva Sinopharm rekao je u utorak u parlamentu da se bivši predsjednik Martin Vizcarra cijepio u listopadu izvan ispitivanja i to na svoje traženje.

Prvog listopada Vizcarra "se zanimao za cjepivo. I sutradan se odlučio i tražio da ga cijepim", izjavio je doktor German Malaga, profesor na sveučilištu Cayetano Heredia koji je vodio klinička ispitivanja kineskog cjepiva na 12.000 Peruanaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija 12 okrivljenika USKOK optužio petu skupinu za lažne covid potvrde: Sve su rješavali za 100 eura preko medicinske sestre Ilustracija Nova verzija Počeo novi krug cijepljenja: Kraken će ove jeseni i zime biti dominantan

Liječnik je tijekom videokonferencijskog svjedočenja pred parlamentarnim povjerenstvom rekao da bivši predsjednik nije bio "dragovoljac" u ispitivanju i znao je da se radi o aktivnom cjepivu, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s cijepljenjem protiv korone zbog kojeg su ostavku dale ministrica zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete.

Skandal je izbio u četvrtak kada je peruanski dnevni list otkrio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra (2018.-2020.) u listopadu primio cjepivo kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko tjedana prije nego što ga je parlament razriješio.

Vizcarra je više puta izjavio da je primio cjepivo u sklopu kliničkog testiranja.

U ponedjeljak je predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda cijepljeno 487 osoba, među kojima dvije bivše ministrice cijepljene u siječnju i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Državno odvjetništvo je otvorilo istragu.

Skandal je izbio dok se Peru suočava s jakim drugim valom zaraze. Zemlja s 33 milijuna stanovnika je imala 44.000 umrlih od 1,2 inficiranih.

Kampanja cijepljenja je počela prije manje od tjedan dana i zasad se cijepe zdravstveni djelatnici i nastavnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene