Bivši peruanski predsjednik Vizcarra
Bivši peruanski predsjednik Vizcarra Foto: Afp

Liječnik koji je 2020. u Peruu vodi kliničko ispitivanje kineskog cjepiva Sinopharm rekao je u utorak u parlamentu da se bivši predsjednik Martin Vizcarra cijepio u listopadu izvan ispitivanja i to na svoje traženje.


Prvog listopada Vizcarra "se zanimao za cjepivo. I sutradan se odlučio i tražio da ga cijepim", izjavio je doktor German Malaga, profesor na sveučilištu Cayetano Heredia koji je vodio klinička ispitivanja kineskog cjepiva na 12.000 Peruanaca.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatska protiv korone cijepila strane diplomate i njihove obitelji: "Odluka je donesena kako bi se našima u svijetu također omogućilo cijepljenje" Cijepljenje, ilustracija Nema samo Hrvatska probleme sa sustavom za naručivanje na cijepljenje, i njima je pao sustav: "Razmislite o mogućnosti dolaska bez narudžbe"

Liječnik je tijekom videokonferencijskog svjedočenja pred parlamentarnim povjerenstvom rekao da bivši predsjednik nije bio "dragovoljac" u ispitivanju i znao je da se radi o aktivnom cjepivu, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s cijepljenjem protiv korone zbog kojeg su ostavku dale ministrica zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete.

Skandal je izbio u četvrtak kada je peruanski dnevni list otkrio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra (2018.-2020.) u listopadu primio cjepivo kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko tjedana prije nego što ga je parlament razriješio.

Vizcarra je više puta izjavio da je primio cjepivo u sklopu kliničkog testiranja.

U ponedjeljak je predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda cijepljeno 487 osoba, među kojima dvije bivše ministrice cijepljene u siječnju i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Državno odvjetništvo je otvorilo istragu.

Skandal je izbio dok se Peru suočava s jakim drugim valom zaraze. Zemlja s 33 milijuna stanovnika je imala 44.000 umrlih od 1,2 inficiranih.

Kampanja cijepljenja je počela prije manje od tjedan dana i zasad se cijepe zdravstveni djelatnici i nastavnici.