Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Foto: Josip Regovic/Pixsell

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade na kojoj je glavna tema bila situacija s koronavirusom.


Sjednica Vlade i danas se zbog epidemije koronavirusa održava u NSK-u, a počela je minutom šutnje za djevojčicu poginulu u potresu.

Vezani članci Koronavirus u BiH Rekordan broj novozaraženih i u BiH: Potvrđen 1251 novi slučaj, 10 preminulih Doktori s maskama, ilustracija Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći"

Premijer Andrej Plenković rekao je da je nakon potresa obišao pogođena područja te da je u studentskom domu smješteno oko 300 ljudi. ''Važno je da sve službe brzo poduzmu mjere, da se sanira šteta i utvrdi koji su objekti uporabljivi'', rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da će se razmjeri štete tek utvrditi, a tražit će potporu partnera u okviru EU-a.

''Istodobno poduzimamo niz mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, nastojimo pomoći u održavanju radnih mjesta i osiguravanju novca za plaće'', rekao je i podsjetio da je usvojen paket mjera. Najavio je i nove mjere za idući tjedan. ''Ovo je vrsta krize bez presedana, s time se još nikada nitko nije suočio, dvije milijarde ljudi su u režimu ograničenog kretanja'', rekao je.

Ponovili važnost izolacije i karantene

Podsjetio je da je jučer održana videokonferencija sa stručnjacima, a naglasio je važnost izolacije i karantene koje su nužne za daljnje sprječavanje zaraze. ''Sve što radimo, radimo primjereno prijetnji i u interesu zdravstvene sigurnosti građana'', rekao je i zahvalio liječnicima i medicinskom osoblju.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da uzlazna krivulja oboljelih zasad ne pokazuje eksponencijalni rast, ali upozorio da nam se i to može dogoditi. Objavio je da zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" postaje središte za liječenje najtežih slučajeva oboljelih od koronavirusa, uključujući i djecu. Izvijestio je o svemu dosad učinjenom te naglasio da su sve mjere, unatoč potresu, provođene. ''Svi moraju shvatiti da neodgovorno ponašanje građana kompromitira rad stožera. Ostanite doma'', rekao je ministar. Izvijestio je da se radi na nabavi zaštitne opreme. ''Nema mjesta panici, ali odgovornosti apsolutno da'', zaključio je.

Izmjene zakona o izborima zbog korone

Vlada je predložila izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima će se urediti produženje rokova za održavanje prijevremenih izbora, odnosno odgode raspisivanja prijevremenih izbora, kao i odgode održavanja raspisanih prijevremenih izbora u posebnim okolnostima, kao što je epidemija koronavirusa, odnosno okolnostima koje se nisu mogle predvidjeti.

Donesena je i odluka o vraćanju u Hrvatsku hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u misiji potpore miru "RESOLUTE SUPPORT" u Afganistanu.