Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove na konferenciji za medije govori o istrazi cjepiva AstraZenece.


Sve je više europskih zemalja koje su privremeno obustavile korištenje tog cjepiva, nakon Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske i Portugala jutros su isto učinile Švedska i Latvija. Razlog su slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile cjepivo. S druge strane, Belgija ne odustaje od korištenja cjepiva AstraZenece i vjeruje u njegovu sigurnost, baš kao i Hrvatska.

Vezani članci Prosvjedi u Melbourneu zbog strogih epidemioloških mjera Imaju 163 nova slučaja, u karanteni čak 13 milijuna građana: Tisuće ljudi u Australiji prosvjeduje zbog novih mjera, više od 50 uhićenih Turisti u Budvi Restriktivne epidemiološke mjere: Crna Gora zabranila rad noćnih klubova, a u kafiće će moći samo cijepljeni

Glavna direktorica Emre Cook najavila je kako će EMA održati još jedan sastanak kako bi detaljno proučili dokumentaciju te će o odluci izvijestiti javnost u četvrtak.

Poručila je i kako zasad nije zabilježen veći broj komplikacija kod osoba cijepljenih AstraZenecom od onih u općoj populaciji.

Dodala je i kako su koristi veće od rizika te da su komplikacije poput tromboembolije vrlo rijetke. 

"Korišteno je masovno, oko 5,5 milijuna doza u Europskoj uniji i gotovo 10 milijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu i u ovoj gomili podataka nema znakova zbog kojih bismo mislili da smo iznad očekivanih i uobičajenih razina trombozne embolije u općoj populaciji", kazao je Yves Van Laethem, glasnogovornik belgijskog kriznog centra za COVID-19.

Podsjetimo, premijer Plenković danas je kazao da Hrvatska ne planira odustati od cijepljenja AstraZenecom.