Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više zemalja odustaje od cijepljenja

Šefica EMA-e o cjepivu AstraZenece: "Koristi su veće od rizika. Moramo još sve proučiti, rezultate istrage ćemo objaviti u četvrtak"

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove na konferenciji za medije govori o istrazi cjepiva AstraZenece.

Sve je više europskih zemalja koje su privremeno obustavile korištenje tog cjepiva, nakon Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske i Portugala jutros su isto učinile Švedska i Latvija. Razlog su slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile cjepivo. S druge strane, Belgija ne odustaje od korištenja cjepiva AstraZenece i vjeruje u njegovu sigurnost, baš kao i Hrvatska.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Glavna direktorica Emre Cook najavila je kako će EMA održati još jedan sastanak kako bi detaljno proučili dokumentaciju te će o odluci izvijestiti javnost u četvrtak.

Poručila je i kako zasad nije zabilježen veći broj komplikacija kod osoba cijepljenih AstraZenecom od onih u općoj populaciji.

Dodala je i kako su koristi veće od rizika te da su komplikacije poput tromboembolije vrlo rijetke. 

"Korišteno je masovno, oko 5,5 milijuna doza u Europskoj uniji i gotovo 10 milijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu i u ovoj gomili podataka nema znakova zbog kojih bismo mislili da smo iznad očekivanih i uobičajenih razina trombozne embolije u općoj populaciji", kazao je Yves Van Laethem, glasnogovornik belgijskog kriznog centra za COVID-19.

Podsjetimo, premijer Plenković danas je kazao da Hrvatska ne planira odustati od cijepljenja AstraZenecom.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene