Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUKA CDC-a

Od sljedećeg tjedna protiv korone cijepit će i bebe: "Danas smo napravili veliki korak naprijed"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američki zdravstveni dužnosnici u subotu su preporučili cijepljenje protiv COVID-19 za dojenčad, malu djecu i djecu u predškolskoj dobi. Bila je to posljednja skupina koju do sada Amerikanci nisu cijepili protiv korone.

Amerikanci već od početka sljedećeg tjedna kreću s cijepljenjem male djece protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Voditelj centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je ovu odluku nekoliko sati nakon što je savjetodavno vijeće jednoglasno izglasalo da bi cjepiva trebala biti dostupna djeci već od navršenih šest mjeseci.

"Znamo da su milijuni roditelji željni cijepiti svoju dječicu, a to s današnjom odlukom i mogu", rekla je dr. Rochelle Walensky, ravnateljica CDC-a.

Cijepljenje će malu djecu zaštititi od hospitalizacija, smrti i mogućih dugoročnih komplikacija, piše AP.

"Danas smo napravili veliki korak naprijed", kazao je dr. Oliver Brooks, član komisije.

U SAD-u Uprava za hranu i lijekove odobrava cjepiva, a CDC je tijelo koje odlučuje tko cjepivo treba dobiti.

Vlada spremna za početak cijepljenja

Vlada se priprema za početak cijepljenja već početkom sljedećeg tjedna, naručeni su milijuni doza koje će biti distribuirane liječnicima, bolnicama i zdravstvenim klinikama diljem zemlje.

Ova odluka odnosi se na otprilike 18 milijuna djece, no ostaje za vidjeti koliko će njih u konačnici cjepivo i dobiti.

Manje od trećine djece u dobi od pet do 11 godina je cijepljeno otkako im je to omogućeno u studenome prošle godine.

Dostupni Pfizer i Moderna

Amerikancima su dostupni Pfizer i Moderna. Ta dva cjepiva su dobila zeleno svjetlo za primjenu na malu djecu. Nude se u različitim dozama i broju cjepiva za najmlađu djecu.

Pfizerovo cjepivo daje se u dozama koje su desetina količine doze za odrasle. Potrebne su tri takve doze - prve dvije u razmaku od tri tjedna, a posljednja najmanje dva mjeseca kasnije.

Moderna se daje u dvije doze, svaka je četvrtina količine koja se daje odraslima. Doze se daju u razmaku od oko četiri tjedna za djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina. Odobrena je i treća doza, ali samo za djecu s imunološkim problemima koja ih čine osjetljivijima na ozbiljne bolesti.

"Vrijedi se cijepiti, iako je broj smrtnih slučajeva relativno rijedak", kazao je dr. Matthew Daley, član savjetodavnog odbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene