Obavijesti Video Pretražite Navigacija
imaju 31 slučaj zaraze

Američki Centar za prevenciju bolesti podiže razinu uzbune zbog majmunskih boginja

Majmunske boginje
Majmunske boginje Foto: Guliver image
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti podigao je u ponedjeljak razinu uzbune zbog majmunskih boginja te je preporučio nošenje maski tijekom putovanja, ali upozorava da nije riječ o istoj razini zabrinutosti kao u slučaju covida-19.

Simptomi majmunskih boginja prvo su slični gripi, a potom pacijenti razviju bolan osip i lezije te natečene limfne čvorove. Prema WHO-u, razdoblje inkubacije između izlaganja i pojave prvih simptoma može trajati između pet dana i tri tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Globalna prijetnja zdravlju Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Europi: Broj oboljelih prešao 11 tisuća Slika nije dostupna više od 18.000 pozitivnih Europa postala žarište zaraze: Najviše potvrđenih slučajeva majmunskih boginja

Slučajevi majmunskih boginja prijavljeni su na svim kontinentima izuzev Antarktike. "Potvrđeni su neki slučajevi među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima. Neki su slučajevi potvrđeni kod ljudi koji žive u istom kućanstvu sa zaraženom osobom", navodi CDC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojke u porastu WHO objavio koliko je slučajeva majmunskih boginja dosad prijavljeno: "Rizik za javno zdravlje mogao bi se povećati..."

Pročitajte i ovo Majmunske boginje MAJMUNSKE BOGINJE Svjetska zdravstvena organizacija poziva pogođene zemlje na pojačan nadzor: "Širenje bolesti je prolazilo ispod radara"

Stručnjaci su rekli da brojne spolno prenosive infekcije imaju slične simptome i da bi stvarni broj zaraženih majmunskim boginjama mogao biti još iveći.

Prema CDC-u, u SAD-u je zabilježen 31 slučaj majmunskih boginja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene