Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zastupnici se vratili kući

Miro Bulj u Saboru: ''Zbog HDZ-ova uhljeba virus je ušao u Dom za starije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedanje u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka, a raspravljaju o zakonu kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.

''Drago mi je da smo se vratili kući'', rekao je uvodno predsjednik Sabora Gordan Jandroković. ''Kolega Grmoja, luster je siguran'', poručio je Mostovu zastupniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog objave na Facebooku HDZ traži Ostojićevu smjenu s čela Odbora za unutarnju politiku: "Veliča Jugoslaviju i Tita" Priprema za izbore - 3 nova normalnost Sabor: Izbori u srpnju ako ne bude epidemije i ako se osigura sloboda kretanja i okupljanja

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj prozvao je u srijedu splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i HDZ-ova Antu Sanadera zbog ulaska koronavirusa u Dom za starije u Splitu.

''Cijela splitsko-dalmatinska županija je u bunkeru, građani poštuju mjere stožera, a virus Covid-19 ulazi tamo gdje ne bi smio ući uz uhljeba kojeg je postavio Ante Sanader, jedan od glavnih ljudi Andreja Plenkovića, uz asistenciju Bobana koji ga svesrdno podržava”, kazao je Bulj aludirajući na postavljanje Ivana Šakričića na mjesto ravnatelja splitskog doma za starije.

''Boban je donio virus, direktno on preko svoga uhljeba'', ustvrdio je Bulj prozivajući i Antu Sandera jer nije postavio stručnu osobu na čelo doma za starije.

Upozorio je da su sada ugroženi životi i štićenika Centra za smještaj odraslih osoba Juraj Bonači čiji djelatnici su poslani kao ispomoć u domove za starije u Splitu.

Taj slučaj, ističe Bulj, dokaz je da su županije „tvornice uhljeba” i „najveći kočničari razvoja Hrvatske” te da je vrijeme da se ukinu.

Sabor o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva

Sabor je rad nastavio raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima će sanitarni inspektori moći narediti izolaciju u vlastitu domu ili drugom odgovarajućem prostoru - samoizolaciju, kao i stavljanje u organiziranu karantenu osobe koje ne poštuju propisane posebne i sigurnosne mjere.

Propisuju se i prekršaji za fizičke osobe i novčane kazne u iznosu od 8 do 15 tisuća kuna ako prekrše sigurnosne mjere izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru - samoizolaciji i sigurnosne mjere stavljanja u karantenu.

Prema prijedlogu, odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti donosila bi Vlada, dok bi ministar zdravstva bio ovlašten za donošenje odluke o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti.

Predlaže se da se zakon donese po hitom postupku zbog brzine širenja bolesti te da stupi na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama. Na dnevnom redu u srijedu su i izmjene Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojima se u pravni sustav prenosi direktiva EU-a vezana za sprječavanje i postupanje u slučaju velikih nesreća povezanih s izvođenjem odobalnih radova.

Sabor se vratio u svoju zgradu na Trgu svetog Marka koja je stradala u potresu, nakon što je prošlih tjedana zasjedao u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da su sabornica, prizemlje, prvi i drugi kat sigurni, a treći i četvrti kat izvan upotrebe. (L. R., Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene