Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret državnoj maturi

Osoblje će dežurati uz maturante u samoizolaciji, našao se način da i oni COVID pozitivni upišu fakultet

Nisu imali maturalno putovanje, ples, uobičajene pripreme ni nastavu - ali državnu maturu nisu izbjegli. Srećom, nadležni su našli način kako i da oni covid pozitivni upišu fakultet u ovoj godini, no i dalje nisu uskladili mogućnosti sveučilišta i potrebe tržišta rada. Koje promjene pri pisanju ispita državne mature je dirigirala korona istražila je Petra Buljan.

Maturantima je odzvonilo posljednje školsko zvono, ali najteže tek slijedi. Prvi ispiti državne mature pišu se već sljedeći tjedan.

''Strah me malo, ali mislim da ako naučim sve što sam si zadala, dođem tamo i vidim da znam pitanja, valjda će strah nestat, nadam se'', rekla je Tara Krpan, maturantica Prirodoslovne Škole Vladimira Preloga.

U posljednjim pripremama je i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Šalju materijale.

''Sutra do 12 sati u svim srednjim školama u kojima se polaže državna matura ispiti trebaju biti isporučeni'', kaže Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nac. centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Osigurali su i dovoljno osoblja koje će dežurati uz maturante u samoizolaciji. Oni na maturu mogu, ali ne i njihovi COVID pozitivni kolege. Njima preostaje jesenski rok mature, ali i upisa i to mimo kvote.

''Ukoliko postignu istovjetne bodove ili više bodova od onih koji su se upisali temeljem ljetnog roka, moći će ravnopravno konkurirati jer će time određeni fakulteti povećati broj upisa u određeni studijski program'', dodaje Filipović.

Pročitajte i ovo Josip Matanić - 2 Mladost kontra korone Maturanti u velikom broju slavili na Bundeku, jedan od njih priznao: "Ovo je bilo neizbježno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAVRŠETAK SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA Kad se objedine sreća i tuga: Maturanti iz Petrinje prošetali razrušenim centrom i posjetili školu u kojoj su stvarali brojne uspomene

Što upisati maturanti se mogu predomišljati još mjesec i pol. Zasada su im, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, najzanimljiviji logopedija, psihologija, kriminalistika, animirani film, fizioterapija i sestrinstvo. 

Ispiti državne mature Cijene CPR testova po županijama (Foto: DNEVNIK.hr)

Maturantica Tara odlučila se za psihologiju.

''Upisna kvota im je jako mala, primaju 75 studenata pa se za to baš treba potruditi. Mislim da, ako ću biti dovoljno uporna, da ću se moći zaposliti u čemu god. Treba raditi i kopati do zlata, pa će valjda sve upaliti'', govori Tara.

No interes studenata, broj slobodnih mjesta i potreba na tržištu rada tri su različite stvari i to potpuno neusklađene.

''Da biste izvodili studij primjerice medicine, morate osigurati sve potrebne uvjete od kadra, infrastrukture, prostora i svih ostalih segmenata koji jamče kvalitetu studija'', rekao je Željka Plužarić, Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

To fakultetima samima nije lako. Koliko će tko studenata upisati odlučuju sveučilišta. Poslovna ekonomija i pravo su među onima koji upisuju najviše i kojih je najviše na zavodu za zapošljavanje.

''Teško je reći mladom čovjeku što upisati, sveučilišta imaju centar za karijere gdje usmjeravaju studente, ono gdje je manjkavost mi nemamo dobro praćenje zaposlenosti studenata koji završe studij'', kaže Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Pa bi se to uskoro trebalo mijenjati. Ministarstvo želi uvesti programsko financiranje.

''Gdje bi onda RH mogla posebno ugovoriti potrebe koje jesu za državu i za tržište rada kako bi ih država financirala na taj način'', dodaje Šušak.

Sve to možda i tek od 2023. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene