Cjepivo Sputnjik V
Cjepivo Sputnjik V Foto: Afp

Rusija je u utorak oštro osudila izjavu dužnosnice Europske agencije za lijekove (EMA) koja je hitno odobrenje ruskog cjepiva Sputnjik V u nekoliko europskih zemalja nazvala "ruskim ruletom", u vrijeme dok se Italija sprema početi proizvoditi rusko cjepivo.


"Tražimo javnu ispriku Christe Wirthumer-Hoche iz EMa-e zbog njezinih negativnih komentara prema članicama EU-a koje su direktno odobrile Sputnjik V", napisao je na Twitteru dužnosnik Istraživačkog instituta Gamaleja i Ruskog suverenog fonda (RDIF).

"Takve su izjave neprimjerene i nanose štetu vjerodostojnosti EMA-e i postupku evaluacije koju provodi ta institucija", navodi se u objavi. Također se osuđuje "moguće miješanje politike" u cijelu stvar oko autorizacije ruskog cjepiva.

U nedjelju navečer predsjednica izvršnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche savjetovala je zemljama članicama EU-a da ne odobre Sputnjik V po hitnom postupku, pozivajući se na nedostatne podatke o cijepljenim osobama.

Vili Beroš Beroš o ruskom cjepivu: ''Poslali smo zahtjev Rusiji za dokumentaciju koja je HALMED-u potrebna za odluku o kvaliteti cjepiva. Moguće je da se ne čeka odluka EMA-e''

"Možemo to pomalo usporediti s ruskim ruletom", izjavila je Wirthumer-Hoche na austrijskoj televiziji ORF i pozvala članice EU-a da pričekaju zeleno svjetlo europskog regulatora.

EMA je prošli tjedan započela postupak analize Sputnjika V, nakon čega je Rusija izrazila spremnost isporuke cjepiva za 50 milijuna Europljana od lipnja. Sputnjik V se već primjenjuje u 46 zemalja, a RDIF je u utorak prigovorio EMA-i što je "mjesecima odgađala" postupak autorizacije ruskog cjepiva.

Mađarska već cijepi svoje stanovništvo cjepivom Instituta Gamaleja, a Sputnjik V su naručile Slovačka i Češka.

Potpisan ugovor o proizvodnji Sputnjika V u Italiji

Kiril Dmitrijev, čelnik RDIF-a, rekao je talijanskoj televiziji u nedjelju da surađuje s farmaceutskom tvrtkom Adienne i dogovara proizvodnju cjepiva u Italiji.

RDIF i Talijansko-ruska trgovinska komora kasnije su potvrdile da je potpisan ugovor o proizvodnji ruskog cjepiva u Italiji.

Ugovor još trebaju odobriti talijanski regulatori da bi mogla početi proizvodnja u prvom pogonu na tlu Europske unije.

Cjepivo Sputnjik V Rusko veleposlanstvo: ''Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V. To se mora hitno riješiti''

Talijansko-ruska trgovinska komora priopćila je u ponedjeljak da je početak proizvodnje planiran za lipanj te kako se nada da će do kraja godine u Italiji biti proizvedeno 10 milijuna doza Sputnjika V.

Švicarska farmaceutska i biotehnološka tvrtka Adienne sa sjedištem u Luganu nije odgovorila na zahtjev za komentarom.