Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V
Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Foto: Afp

Hrvatska u narednim tjednima od Rusije planira dobiti milijun doza cjepiva Sputnjik V.


Hrvatska u narednim tjednima planira nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a bude li potrebe moguća je nabava i više doza, doznaje Jutarnji list. Tim bi se dozama, i dozama drugih cjepiva, do ljeta moglo procijepiti 70 posto stanovništva.

Vezani članci Punktu za cijepljenje u sportskoj dvorani Srednješskole Jelkovec U nekim županijama danas je više preminulih nego zaraženih, u još jednoj možete se cijepiti bez prethodne najave Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema"

Visoki izvori iz HDZ-a kažu da je plan takav da Hrvatska cjepivo dobije prije odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA-e), a onda čeka dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem.

Vili Beroš - 2 Beroš otkrio detalje o dogovoru za rusko cjepivo te poručio: "Ruski veleposlanik mi je kazao kada očekuju dozvolu EMA-e"

U slučaju da se odobrenje EMA-e otegne, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode ima načina odobriti cjepivo i prije nego što to učini EMA, piše Jutarnji.

O ruskom je cjepivu u Dnevniku Nove TV govorio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kazao je da je u nekoliko navrata razgovarao s ruskim veleposlanikom, a i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je razgovarao s ruskim ministrom Sergejem Lavrovom.

Miroslav Ćiro Blažević Ćiro Blažević opet promijenio ploču: "Da, cijepio sam se u Hrvatskoj i sličit ću na Plenkovića!"

Beroš kaže da je suradnja dogovorena, no sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku. ''Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava'', objašnjava ministar zdravstva.

"Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati'', kaže Beroš.