Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Greška

Ravnatelj KBC-a Rijeka objasnio kako se cijepljeni liječnik uspio prijaviti u sustav Cijepise. Oglasio se i Beroš

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić u ponedjeljak je objasnio slučaj dr. Leonarda Bressana, koji je izazvao interes javnosti jer se nakon cijepljenja u KBC-u Rijeka uspio prijaviti preko aplikacije u sustav Cijepise.

"Kolega Bressan bio je prva osoba koja se cijepila u posebnom programu cijepljenja alergičara u KBC-u Rijeka. Tada smo cijepili isključivo svoje djelatnike. Što se tiče upisa podataka, došlo je do pogreške u našem informacijskom sustavu. Ti podaci nisu izašli ni u CEZIH ni u Cijepise, a kolega je dobio pisanu potvrdu. Kad se nešto uvodi prvi put, greške su moguće. To je bilo 23. ožujka i nakon pilot-serije nastavili smo s punim programom cijepljenja alergičara, osim tog jednog slučaja koji se dogodio zbog softverske greške. Podatak jednostavno nije došao do platforme. Tu se pokazala greška sustava, žao mi je, ali temeljem tog nedostatka grešku smo otklonili", kazao je Ružić te dodao kako greška nema veze s greškom u sustavu Cijepise.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOGOVORILI SE S CRKVOM Brojke im opasno rastu: Susjedi će za Veliku Gospu građane cijepiti i ispred većih crkava te na hodočašćima Slika nije dostupna Pozvali premijera na ostavku Više tisuća ljudi prosvjedovalo protiv mjera i programa cijepljenja, vodio ih kardiolog koji vladi poručuje: "Biramo da vi ne birate umjesto nas"

Smatra da će platforma Cijepise svoju punu funkcionalnost pokazati kada počne još masovnije cijepljenje.

"Ne bih htio da jedan izolirani slučaj dovede u pitanje povjerenje u bolnički sustav, kao i u cijeli sustav cijepljenja", kazao je.

Upitan hoće li biti budući ministar zdravstva, rekao je kako to "sada nije realno".

"Imam sasvim dovoljan niz obveza. U svakom slučaju, to sada nije realno. Mislim, neću biti, imam posao koji mi je fokus. Mislim da nije realno da me premijer pozove jer imam važnih poslova ovdje u Rijeci", kazao je Ružić. 

Oglasilo se Ministarstvo zdravstva

O slučaju liječnika Bressana priopćenjem se oglasilo Ministarstvo zdravstva. 

"Potaknuti medijskim navodima liječnika dr. Leonarda Bressana koji tvrdi da se putem interneta ponovno upisao u platformu Cijepise.zdravlje.hr, unatoč činjenici što je već cijepljen dvama dozama cjepiva, Ministarstvo zdravstva je uvidom u središnji registar cijepljenih osoba protiv COVID-19 utvrdilo da cijepljenje dr. Bressana nije zavedeno u registru od strane cjepitelja, odnosno zdravstvene institucije koja je obavila cijepljenje. Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje KBC Rijeka, u kojem je dr. Bressan cijepljen, te se ustanovilo da je riječ o administrativnoj grešci prilikom cijepljenja liječnika dr. Bressana te ista nema veze s funkcionalnošću platforme Cijepise.zdravlje.hr", poručuju u priopćenju ističući kako će se sve funkcionalnosti platforme pokazati u punom opsegu u 3. fazi cijepljenja prilikom potpunog aktiviranja svih masovnih punktova.

"Unatoč iznesenim neistinama spomenutog liječnika o platformi Cijepise.zdravlje.hr, iz ovog slučaja je vidljivo koliko je važno pravovremeno unositi potpune podatke o cijepljenim osobama na svim cijepnim mjestima. Samim time, svaki eventualni propust se odražava na podatkovnu bazu platforme", ističe se dalje u priopćenju Ministarstva zdravstva. 

Beroš: "Osuđujem svaki pokušaj manipulacije"

Resorni ministar Vili Beroš ističe kakoje individualna odgovornost od najveće važnosti. 

"Nema platforme koja može utjecati na ljudski faktor o kojem ovisi funkcioniranje iste. Apeliram na sve dionike cijepljenja, liječnike obiteljske medicine, županijske zavode za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove da se pridržavaju protokola definiranih od strane HZJZ-a kao i Plana cijepljenja", poručuje Beroš.

Osvrnuo se i na slučaj s dr. Bressanom. 

"Osuđujem svaki pokušaje manipulacije javnosti te ću koristiti svaku priliku demantirati ih dokazivim činjenicama. Ovakve situacije rezultiraju obmanjivanjem hrvatskih građana koji pokušavaju ostvariti svoju želju i pravo na cijepljenje protiv COVID-19. Posebice nije dobro kada to dolazi od zdravstvenog djelatnika kojemu je prvenstveni zadatak pomagati građanima u cijepljenju, a ne dodatno unositi uznemirenost i dezinformiranje", naglašava ministar. 
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene