Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan sastanak

Čačić na sastanku u Vladi predložio uvođenje policijskog sata: "Idemo u hladnije razdoblje, lockdown će se dogoditi sam po sebi"

Koronavirus opet je ušao u Vladu. Zaražena je ministrica turizma Nikolina Brnjac. Ministri Ćorić i Aladrović završili su u samoizolaciji. Testirana je cijela Vlada. Radimir Čačić kazao je o čemu je bilo riječi na sastanku u ponedjeljak.

Zbog epidemiološki nezadovoljavajućih uvjeta, sjednice Vlade, kako doznajemo, ponovno se sele u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu. Na novom mjestu zasjedanja Vlade bila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s veledrogerijama najavio koliko novca za dugove zdravstvenog sustava kani namaknuti rebalansom. Dio novca će ići za dugove bolnica prema veledrogerijama, a dio i za druge dugove zdravstvenog sustava.

Premijer ima potporu partnera

Gost Dnevnika Nove TV bio je Radimir Čačić iz Reformista. Čačić je rekao da su podaci izneseni te da premijer Andrej Plenković ima potporu partnera za rebalans proračuna za ovu, ali i za proračun za sljedeću godinu.

"Naravno da ima potporu. To je ozbiljno pripremljen i rebalans i budžet. Prihodi su nešto veći, ali su rashodi bitno veći, iz različitih razloga. Jedan dio toga je vezan na ovu priču sa zdravstvom, vidite i sami kako to izgleda, ali i na nekoliko drugi. Ni jedan disonantni ton u tom smislu nije bio prisutan", kazao je Čačić i rekao da je bilo razgovora i o situaciji s COVID-19.

"O tome se još uvijek raspravlja, mjere i na koji način. A važna je i rasprava o Nacionalnoj strategiji vezano na europske fondove i razvoj zemlje", kazao je Čačić.

Ministar Marić kazao je da mirovine nisu upitne, no što će biti s plaćama? "Plaće nisu ni kakav način otvorene kao tema koja ide ka smanjenju", rekao je Čačić.

Očekuje se rast u sljedeće dvije godine

Navodi da se očekuje rast kroz sljedeće dvije godine. "Rizici su tu, mi još uvijek nemamo jasnu sliku s COVID, no očekujemo rast od 5 i 3 posto. Mi bi u dvije godine se vratili na startne pozicije", objasnio je Čačić.

"Ovaj današnji pomak od desetak posto u zaduženju koji je već napravljen ne bi bilo moguće držati pod kontrolom 5,4 milijarde iz naših vlastitih sredstava od 6,9 - koliko je išlo u gospodarstvo. I milijardu i dvjesto milijuna još ide u gospodarstvo. 5,4 je naših, vlastitih sredstava jer europski novci još nisu dolazili kad je Vlada krenula", navodi Čačić i kaže da je to bilo moguće samo uz zaduženje.

No, morat će se naći i dvije milijarde za dug drogerijama. "To nije nešto što je nesavladivo. Pravi problem je generiranju duga - dvjesto milijuna na godišnjoj razini", objasnio je čačić. Navodi kako danas ta tema nije bila na raspravi.

Dug u zdravstvu 10 milijardi kuna

"Ukupni trošak, minus u zdravstvu je oko 10 milijardi kuna, polovica toga je veledrogerijama, ali problem je u generiranju novog duga. Tu se moraju poduzeti ozbiljne mjere", rekao je Čačić.

"Nisam siguran da će se to moći u trenutku kad se borimo s pandemijom i kad se liječnici i medicinske sestre maksimalno angažiraju na različite načine", objasnio je Čačić i dodao kako se radi o zadatku koji će se morati rješevati u sljedećih šest mjeseci.

Predložio oštre mjere i policijski sat

Čačić je, kako je rekao, predložio oštre mjere. "Ovaj dio koji ide prema smirivanju krize, pandemije, u zdravstvenom smislu, morat ćemo tu staviti točku jasnim i čvrstim mjerama, a tu je i policijski sat. Kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana, sve zemlje su u tom trenutku to napravile", rekao je Čačić.

Navodi da bi srednje škole i fakulteti trebali prijeći na online nastavu, jer tu je i prijevoz u pitanju.

"Treba ići na policijski sat od 21 ili 22 sata do 6 sati ujutro. Idemo u hladnije razdoblje, boravak i okupljanja u zatvorenom prostoru i nama će se lockdown dogoditi sam po sebi. Nekontroliranim širenjem zaraze, tvornice će se zatvarati jer će imati nekontrolirano širenje zaraze", kazao je Čačić i rekao da je to njegov prijedlog, a slično je predložio i predstavnik HSLS-a. O tome se još uvijek raspravlja.

Pročitajte i ovo Davorka Židak, voditeljica intezivnog odjela KB-a Dubrava dramatična situacija Liječnica o situaciji u KB Dubrava: "Nikad nisam doživjela da pacijent nema što jesti. Tempo je ubojit, vrlo brzo ćemo dosegnuti svoj maksimum"

Pročitajte i ovo Andrija Jarak u Areni Zagreb OVDJE NE ŽELITE BITI Zagrebačka Arena priprema se za najgori scenarij, postavlja se 500 kreveta: "Nadam se da ih nećemo morati postavljati i na parter"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene