Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OVDJE NE ŽELITE BITI

Zagrebačka Arena priprema se za najgori scenarij, postavlja se 500 kreveta: "Nadam se da ih nećemo morati postavljati i na parter"

Andrija Jarak u Areni Zagreb
Andrija Jarak u Areni Zagreb DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak u Areni Zagreb Galerija 1/1 >>
Članovi civilne zaštite počeli su rano ujutro postavljati krevete za oboljele od koronavirusa u dvorani Arene Zagreb.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 15 osoba je umrlo. Brojke su manje nego jučer i prekjučer, ali očekivano jer se vikendom testira manje.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u Areni je razgovarao s Mladenom Vinkovićem iz Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite.

Vinković kaže da će svoj dio posla završiti sutra, to jest, postaviti sve krevete, a onda je na Ministarstvu zdravstva da dopuni Arenu sa svojim kapacitetima prije nego će moći primati pacijente.

Postavljanje kreveta na parter u dvorani je zadnja varijanta kaže Vinković te dodaje da su za sad pripremili 500 kreveta u Areni. "Na ovaj kat ćemo staviti 270 kreveta, na 1. kat 150 kreveta, a ostatak će biti za osoblje koje će ovdje raditi", rekao je i dodao kako za parter ima još kreveta u skladištu u Jastrebarskom, ali "nadam se da do toga neće doći".

U Osijeku, Splitu i Rijeci se planira mobilizirati dvorane, a kapaciteti su spremni, kaže Vinković te ističe da su skladišta već spremna. 

Nakon postavljanja kreveta slijedi dezinfekcija

274 kreveta postavljena su ovdje u zagrebačkoj areni na gornjoj etaži, bude li potrebe postavit će ih se još 150. I još dodatnih 50 kreveta namijenjeno je za zdravstvene djelatnike. Pored ovih kreveta nema utičnica tako da pacijenti, barem ovdje, svoje mobitele neće moći puniti.

Kreveti će biti ograđeni paravanom. Osigurana je internetska veza. Koristit će se sanitarni čvorovi koji već postoje u areni. Nakon što se sve postavi, Arena će se dezinficirati.

Prostor koji je do sad bio garderoba ubuduće će biti ljekarna. Za nekoliko dana tu bi trebali stići lijekovi kojima će se liječiti COVID bolesnici.

Arena će biti rezervirana za pacijente s lakšim i srednje teškim simptomima koji se ne mogu izolirati od ostatka obitelji ili imaju neke manje komorbiditete.

"Respiratori neće biti odmah da vam kažem, ali ćemo imati vjerojatno jednu dvoranu, jedno mjesto gdje se može pacijent staviti na respiratoru u slučaju da se netko ovdje jako pogorša“, kaže Davor Vagić iz KBC Sestre milosrdnice.

Pacijente će dovoziti Hitna pomoć i to kroz poseban ulaz na istočnom dijelu Arene. Za njih će se brinuti liječnici i medicinske sestre koji će doći iz cijele Hrvatske.

"Da, zdravstvenih djelatnika nema! Veliki dio ih je u samoizolaciji, dio je i bolestan. Za sada najviše tko nam može pomoći to su naši građani odgovornim ponašanjem“, ističe Vagić.

Bude li potrebe kreveti će se postaviti i u Spaladium Areni u Splitu, gradskom vrtu u Osijeku, sportskoj dvorani u Rijeci i dvorani u Varaždinu. Samo u zagrebačkoj su za sada postavljeni kreveti. Na pitanje kada bi tamo trebali biti smješteni prvi pacijenti, ministar odgovara: "Imamo još u Dubravi znatan broj ležećih kreveta koji se mogu osigurati, zatim imamo ekspedicijski kamp hrvatske vojske, tek onda na red dolaze sekundarni centri ili Arena
još ćemo o tome razmotriti“, rekao je Vili Beroš.

Arena Zagreb - donedavno mjesto zabave i sportskih događanja na neko će vrijeme postati mjesto liječenja. U potpunosti će biti spremna do četvrtka.

Pričuvna varijanta kapaciteta do 800 kreveta

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak izvjestio je ranije da je zagrebačka Arena pričuvna varijanta, odnosno opcija B, ukoliko sve zagrebačke bolnice budu pune. U njoj bi u tom slučaju bili smješteni oboljeli s blagim i srednje do srednje teškim simptomima.

Između krevera su paravani, a bit će osigurani i noćni ormarići za nužne stvari potrebne smještenim oboljelima te internet.

U ložama kojih ima petnaestak, bit će smješteno medicinsko osoblje koje će u slučaju potrebe raditi u tri smjene. U ložama bi se mogli hraniti, odmarati i spavati. Cijela dvorana je dezinficirana, a na ulazu je stroga kontrola.

Uz poseban software koji će medicinskom osoblju biti instaliran, svi će imati u svakom trenutku sve potrebne podatke o svakom pacijentu.

Opcija B je još 400 kreveta na parteru pa bi Arena mogla primiti cca 800 oboljelih. Slično se razmišlja napraviti i s dvoranama u Osijeku, Splitu i Rijeci. Tamo su pripreme počele, no kreveti nisu postavljeni.

Kreveti se postavljaju od jutros

Članovi civilne zaštite počeli su ujutro postavljati krevete za oboljele od koronavirusa u dvorani Arene Zagreb.

U Areni će se postaviti 420 kreveta na dvije etaže, a ministar Vili Beroš izjavio je da kapacitet može ići i do tisuću kreveta.

Tamo će liječiti one pacijente koji imaju blage do srednje teške simptome.

Na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Areni rečeno je kako će 274 kreveta biti postavljena na trećem katu, 150 kreveta na prvom katu i 50-ak kreveta za medicinsko osoblje koje će biti u VIP loži.

"Sanitarni čvorovi su po cijeloj dvorani. Svaki krevet bit će ograđen paravanom, a Ravnateljstvo civilne zaštite daje samo logističku potporu. Postojat će i apoteka za medicinske radnike koja je odvojena pleksiglasom", rekao je Mladen Vinković iz Ravnateljstva civilne zaštite.  

"Sve ovisi o građanima" 

Od najma će se plaćati struja, grijanje i voda, a što se tiče ostalih dvorana u Hrvatskoj, u pripremi su i dvorane u Osijeku i Rijeci. 

"Medicinskom osoblju na raspolaganju će biti boce s kisikom, a bit će i poseban dio za ulazak bolesnika", istaknuo je Vinković.

"Arena Zagreb bit će mjesto za zaražene i tu će dolaziti pacijenti kojima je već potvrđena zaraza. Respiratora neće biti, ali bit će dvorana u kojoj će se pacijent moći staviti na respirator, nakon čega će biti transportiran u bolnicu. Ovdje neće biti centra za intenzivnu skrb", izjavio je doktor Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice. 

Nada se da ovdje neće trebati dovoditi pacijente, ali poručuje da to ovisi o građanima. 

Arena je zbog koronavirusa bila mobilizirana i u ožujku. Tada je tamo bilo postavljeno 750 kreveta za prihvat oboljelih od koronavirusa.

Pogledajte video o mobilizaciji zagrebačke Arene.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene