Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKUŠAJ SPAŠAVANJA VRSTE

S virusima se ne bore samo ljudi: Pulski znanstvenici spremaju se za pothvat koji je dosad samo jednom izveden

Bazeni s periskama u pulskom akvariju - 2
Bazeni s periskama u pulskom akvariju - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bazeni s periskama u pulskom akvariju - 1 Bazeni s periskama u pulskom akvariju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Periske Periske Foto: DNEVNIK.hr +0 Bazeni s periskama u pulskom akvariju - 2 Galerija 1/3 >>
Dok se ljudi bore s koronavirusom, s virusima se bore i bića koja žive pod morem. Opasni parazit je uzrokovao masovnu smrtnost periski u Sredozemlju, pa su njih 300-tinjak znanstvenici iz pulskog akvarija izuzeli iz mora i stavili u - karantenu.

U desetak se bazena u pulskom akvariju čuvaju jedine periske na Sredozemlju za koje sa 100 postotnom sigurnošću možemo reći da su zdrave.

Pročitajte i ovo Fadil Novalić Sam potvrdio vijesti Bivši premijer BiH ide u zatvor na četiri godine: Zlouporabio je položaj pri nabavi respiratora Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva

"One su ovdje od kraja siječnja, a mi se nadamo da će biti ovdje što kraće, da će stvoriti nekakav imunitet i da ćemo ih moći vratiti u more", rekla je Martina Benazić, biologinja mora.

Njih je, naime, 2016. godine počela uništavati smrtonosna zaraza u obliku parazita, koja im je ozbiljno zaprijetila izumiranjem.

"Možemo reći da će u najboljem slučaju oporavak periski u najbolju ruku biti spor, a u goroj varijanti do neke mjere obnova populacija čak je i upitna", rekao je Tomislav Šarić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Osobito težak će biti oporavak ako se potvrde sumnje da je parazit zahvatio i istarsko podmorje i Tršćanski zaljev, donedavno sigurne oaze.

"Primjetili smo djelomično većinu otvorenih periski. To bi moglo upućivati na potencijalni mortalitet", rekao je biolog Neven Iveša.

U Puli će ih tim znanstvenika pokušati i razmnožiti. Do sada je to uspjelo tek španjolskim kolegama, no samo do ličinačkog stadija od 20-ak dana.

"Tako da ćemo probati vrlo brzo napraviti jednu indukciju mrijest prije njihove prirodne mrijesti u moru pa ćemo onda znati nešto više. Sve je sada u nekom eksprimentalnom razvoju", rekla je Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula.

Pitanje je sada može li tih 300-tinjak periski u izolaciji sačuvati svoju vrstu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene