Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tisuće uginulih periski

Šokantne snimke: Bakterija i parazit na ušću Neretve uništavaju endem Mediterana, prijeti mu izumiranje

Pomor periski na ušću Neretve
Pomor periski na ušću Neretve Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Pomor periski na ušću Neretve Pomor periski na ušću Neretve Foto: Dnevnik Nove TV Pomor periski na ušću Neretve Pomor periski na ušću Neretve Foto: Dnevnik Nove TV Pomor periski na ušću Neretve Pomor periski na ušću Neretve Foto: Dnevnik Nove TV Nenad Antolović, Institut za more i priobalje Nenad Antolović, Institut za more i priobalje Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nenad Antolović, Institut za more i priobalje Galerija 1/5 >>
Šokantne snimke uginulih periski dolaze s ušća Neretve. Endemu Mediterana prijeti izumiranje. Bakterija i parazit uništava je i u Jadranskom moru.

Strašan prizor na ušću Neretve, gdje su snimljene stotine uginulih periski.

Pročitajte i ovo Pomor ptica u Slavoniji - 3 Ugiba i divljač Pomor zaštićenih vrsta ptica u Slavoniji uzrokovan ilegalnim sredstvom za trovanje: Uginulo oko 50 posto populacije Krunoslav Capak Opasni bazeni? Traži se krivac: Strani turisti upozorili na zarazu u hrvatskim kampovima, oglasio se Capak

"Interesantno, ovo nikad nije ovako bilo", čudi se i Andrija Buntić, ribar iz Komina.

Izbačene su na pijesak, među njima ima velik broj mladih, ali i odraslih od pola metra do 70 cm. Pomor je uočilo društvo Brkata sjenica, a o svemu su obavijestili nadležne ustanove.

"Mi smo našli više od 1000 uginulih periski. Budući da sam sportski ribolovac već sam ovo viđao, ali u ovim količinama ne", kazao je Jure Gujinović iz ornitološkog društva Brkata sjenica.

Masovni pomor periski u Španjolskoj počeo je još 2016., sada se brzo širi Jadranom. Masovna uginuća zabilježena su u akvatorijima Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra ...

"Kod Telašćice je također masovni pomor. Postoje dva uzročnika. Jedan je parazit, drugi bakterija. Kolege uz Zadra rade histološke preparate i nadam se da će uskoro imati neke rezultate“, rekao je Nenad Antolović iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Klimatske promjene u ovom slučaju nisu uzrok, ali jesu razlog takvih razmjera. More je sve toplije, a to pogoduje razvoju ovih bakterija i parazita, dolazi do lakšeg širenja. Struka istražuje ovu pojavu, no konkretnog rješenja nema.

U dubrovačkom Institutu za more čuva se nekoliko desetaka periski kako bi se u trenutku kada se riješi parazit i bakterija, mogle vratiti u svoje prirodno stanište, u Jadransko more.

Periska je zaštićena vrsta čiji su  izlov, skupljanje te trgovina strogo zabranjena. Sada kada joj priroda prijeti - na čovjeku je da posebno pazi na ovu vrstu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene