Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od 80.000 zaraženih

Prvi slučaj koronavirusa u Rumunjskoj, Trump tvrdi da u SAD-u nema rizika od epidemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjska je u srijedu potvrdila prvi slučaj koronavirusa, riječ je o muškarcu koji je bio u kontaktu s talijanskim državljaninom koji je boravio u Rumunjskoj.

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u srijedu kako je rizik od koronavirusa u SAD-u i dalje vrlo nizak, ali da su spremni učiniti sve kako bi se spriječila pojava epidemije.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Potpredsjednika Mikea Pencea imenovao je prvim čovjekom za provođenje mjera za suzbijanje koronavirusa te izjavio kako se zasad ne razmatra mogućnost ograničenja putovanja u zemlje i iz zemalja koje je zahvatila epidemija, poput Južne Koreje i Italije.

"Rizik za američki narod i dalje je vrlo nizak. Spremni smo za prilagodbu i spremni smo učiniti sve što moramo da se virus ne širi", kazao je Trump. Dodao je kako će prihvatiti svaki novčani iznos koji Kongres odredi za borbu protiv koronavirusa.

Trump smatra kako je širenje virusa u SAD neizbježno. "Vjerojatno će se dogoditi. Može biti na vrlo niskoj razini ili može biti na većoj razini. Što god se dogodilo, u potpunosti smo spremni", kazao je.

Američki ministar zdravstva Alex Azar rekao je kako je u SAD-u trenutačno 59 osoba oboljelo od koronavirusa, uključujući 42 američka putnika vraćena s kruzera Diamond Princess, koji je usidren u Japanu.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su Amerikance da se pripreme za veći broj slučajeva koronavirusa, a New York je objavio kako je je spreman osigurati dodatnih 1200 bolničkih kreveta za potrebe oboljelih.

Iako u gradu dosad nije bilo potvrđenih slučajeva koronavirusa, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio pozvao je saveznu vladu da im pomogne u nabavi 300.000 dodatnih zaštitnih maski.

Prvi slučaj koronavirusa u Rumunjskoj

Rumunjska je u srijedu potvrdila prvi slučaj koronavirusa, riječ je o muškarcu koji je bio u kontaktu s talijanskim državljaninom koji je boravio u Rumunjskoj.

"Muškarac je bio u izravnom kontaktu s talijanskim državljaninom koji je otputovao u Rumunjsku ranije ovog mjeseca. U dobrom je stanju i bit će prebačen u zaraznu bolnicu u Bukureštu", objavio je rumunjski ministar zdravlja Victor Costache.

Dodao je kako je ostalih sedam članova obitelji zaraženog negativno na koronavirus.

Najveću epidemiju koronavirusa u Europi bilježi Italija, koja je dosad prijavila više od 400 slučajeva, a od prošlog petka do danas umrlo je 12 osoba. U Italiji živi i radi oko 1,3 milijuna Rumunja.

Od koronavirusa dosad je umrlo više od 2700 ljudi, većinom u Kini, a bolest se proširila na 29 drugih zemalja, navodi agencija Reuters. Broj potvrđenih slučajeva narastao je na iznad 80.000. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene