Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi slučaj i u Europi

Novi soj koronavirusa koji je zabrinuo znanstvenike dobio i ime

Aktualno Galerija +0 Koronavirus, ilustracija - 3 Galerija 1/1 >>
Zbog pojave novog soja koronavirusa, mijenjaju se pravila na državnoj granici. Putnici iz nekoliko zemalja s juga Afrike ne mogu ulaziti u Hrvatsku, a ako je riječ o našim državljanima, moraju u 14-todnevnu karantenu. Novi soj pojavio se u nekoliko zemalja, a znanstvenici su zabrinuti zbog velikog broja mutacija.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je novom soju koronavirusa dala naziv omikron. Ističu da su zabrinuti zbog velikog broja mutacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

"Taj veliki broj mutacija pogtovo na spike proteinu može utjecati na vezanja na receptore, ali i na utjecaj cjepiva", kazala je Alemka Markotić, ravnteljica infektivne klinike dr. Fran Mihaljević.

"Ovaj B1, tu je velik broj mutacija upravo na receptoru šiljastog proetina što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja, ali je puno prerano da o tome govorimo", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Znanstvenici naglašavaju da je premalo slučajeva da bi se moglo sigurno zaključiti koliko je novi soj zarazniji od prijašnjih, kako cjepiva djeluju protiv njega i koliko je smrtonosan. Ono što ga razlikuje od prijašnjih sojeva je izrazito velika količina mutacija

"Rane analize pokazuju da ovaj soj ima velik broj mutacija koje zahtijevaju i proći će dodatno proučavanje. Bit će potrebno nekoliko tjedana da shvatimo kakav utjecaj ima taj soj. Istraživači rade na tome da bi doznali više o mutacijama, što bi mogle značiti i koliko je prijenosan ili zarazan taj soj", rekao je Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Prvi slučaj novog soja virusa već je zabilježen u Belgiji. Mutacija se pojavila i u Izraelu i Hong Kongu. Većina slučajeva novog soja virusa trenutačno je na jugu Afrike. Sve više zemalja zato ograničava putovanje prema tom području. Europska unija predlaže zemaljama članicama potpunu zabranu letova prema jugu Afrike do daljnjega, dok bi putnici koji stižu iz tog područja morali u strogu karantenu.

"Zračni promet s tim zemljama treba suspendirati dok ne otkrijemo kakvu opasnost predstavlja nova varijanta. Putnici koji se vraćaju iz tih područja moraju poštovati stroga pravila karantene", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

"Znamo da mutacije mogu dovesti do pojave i širenja još zaraznijih varijanti koje se mogu proširiti diljem svijeta u nekoliko mjeseci. Sada je važno da svi u Europi djelujemo brzo, odlučno i jedinstveno", dodala je šefica Komisije.

"Europa se pripremila. Ugovor Europske unije s proizvođačima kaže da se cjepivo mora odmah prilagoditi novim sojevima kako se pojavljuju", dodala je.

Prvi slučaj zabilježen u Belgiji

Novi soj koronavirusa na kojemu je pronađeno više od 30 mutacija iz Afrike je stigao u Europi. Prvi slučaj zaraze ovim sojem zabilježen je u Belgiji.

Zaraza je potvrđena kod osobe koja se vratila iz Egipta, a simptomi su zabilježeni 22. studenog, objavio je na Twitteru belgijski virolog Marc Van Ranst.

Belgijski mediji pišu da je oboljela mlada žena koja nije cijepljena. Žena je kazala kako nije posjećivala zemlje na jugu Afrike, u kojima je ovaj soj i otkriven, a članovi njezine obitelji zasad nemaju nikakve simptome, piše Le Soir.

Prije nego mu je WHO dodijelo naziv omikron, takozvani afrički soj bio je poznat kao B.1.1.529.

Novi soj i u Izraelu

Novi soj otkriven je i u Izraelu. Kod jedne osobe koja je bila u Malawiju potvrđena je zaraza novim sojem, dok se za još dvije suspektne osobe čekaju rezultati testa, potvrdilo je ministarstvo zdravstva, piše Times of Israel. Sve tri osobe su cijepljene.

Premijer Naftali Bennet zbog pojave novog soja sazvao je hitni sastanak s ministrom zdravstva i stručnjacima kako bi odlučili o idućim koracima.

"Glavni princip trenutno je da poduzmemo brzu i snažnu akciju, osobito u vezi ulaska i izlaska iz Izraela, dok se situacija ne razjasni", rekao je Bennet, prenosi spomenuti medij.

Bennet je istaknuo da se Izrael nalazi nadomak "hitne situacije". "Pozivam sve da budu spremni i da se uključe u neprestani rad", kazao je okupljenima na sastanku.

Za sad utvrđeno manje od 100 slučajeva

Svjetska zdravstvena organizacija kaže kako je za sad utvrđeno manje od 100 slučajeva zaraze novom varijantom, a osim u Južnoj Africi, Belgiji i Izraleu novi soj utvrđen je u Botswani i Hong Kongu, javlja BBC. Novi soj u Hong Kong je donijela osoba koja je doputovala iz Južne Afrike, a proširio se u hotelu za karantenu u kojem je zaražena osoba bila smještena.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene