Dok se neki zdravstveni djelatnici bune zbog testiranja koje im je besplatno, pružatelji određenih socijalnih usluga sami plaćaju testiranje. Priču donosi reporterka Matea Drmić.

Galerija Vukovarski Leptirići Biljana Cvijanović Viktorija Matin +0 Majda Joha

Udruga Vukovarski leptirići, koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju, već prvoga dana uvođenja obveznih COVID potvrda naišla je na prepreku. Za njih besplatnih testova nema.

"Naš Zavod za javno zdravstvo nije dobio nikakav naputak vezano za nas, iako je rečeno da će država financirati za sada testiranje, mi o tome ne znamo ništa. Mi kao Udruga jednostavno sredstava nemamo", objasnila je Viktorija Matin, predsjednica Udruge vukovarski leptirići.

Ali tu nije kraj. U Vukovaru, tvrde, nema testova ni na plaćanje.

"Osobno sam jutros morala otputovati za Osijek. Trideset kilometara tamo, 30 kilometara natrag, to je 60 kilometara, plus troškovi testiranja. Pa možemo reći otprilike 200 kuna. 400 kuna tjedno", komentira Biljana Cvijanović, fizioterapeutkinja u Udruzi vukovarski leptirić.

"Tražimo slobodne termine, tražimo po privatnim ordinacijama da posao ne pati, da djeca dobiju potrebne usluge", govori Majda Joha, izvršna direktorica Udruge

Iz Udruge ističu zbog problema koji ih je snašao javili su se Zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu socijalne politike, ali odgovor nisu dobili.

"Mi se nadamo da će se ta pogreška što prije ispraviti i da djelatnici neće morat sami financirati testiranja kao što im je bilo i obećano od samog početka. I da ćemo dolaziti na posao kao i do sad, bez dodatnog stresa", dodaje Joha.

Cijepljenje, ilustracija Okončana analiza: EMA donijela odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizera i Moderne

Viktor Gotovac Stručnjak za radno pravo o COVID potvrdama u zdravstvenim ustanovama: "Lako bi se moglo dogoditi da bi nepoštivanje ovih odluka moglo voditi do sankcija"

Njihovu sudbinu dijele mnogi pružatelji socijalnih usluga. Zašto i oni nemaju besplatno testiranje, upitali smo ministra.

"Mi smo poslali upute i protokole i sve ono što je potrebno. Moram priznati da za ovaj konkretan slučaj, rekli ste Vukovarskih leptirića, ne znam, ali provjerit ćemo u ministarstvu o čemu se radi, da li je došlo do bilo kakve pogreške, iako moram priznati da izražavam sumnju da je došlo do pogreške", rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Pogreška ili ne - do 150 korisnika usluga Vukovarskih leptirića necijepljeni djelatnici mogu samo na vlastiti trošak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju