Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavljeni i rokovi

Okončana analiza: EMA donijela odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizera i Moderne

EMA je donijela rješenje da treću, tzv. booster dozu mogu koristiti osobe šest mjeseci nakon primitka druge doze, od 18 do 55 godina. Također, dodatnu dozu koristit će osobe sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom, najmanje 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva.

Europska agencija za lijekove donijela je odluku o korištenju treće doze cijepiva - dodatne i booster doze. Dodatnu dozu cjepiva moći će koristiti osobe sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom, najmanje 28 dana nakon primjene druge doze cjepiva. To se odnosi na Pfizerovo i Modernino cjepivo, to jest Comirnaty i Spikevax.

"Preporuka EMA-e donesena je temeljem ispitivanja koja su pokazala da dodatna doza ovih cjepiva povećava sposobnost stvaranja antitijela protiv virusa koji uzrokuje bolest COVID-19 kod pacijenata s transplantiranim organima i oslabljenim imunološkim sustavom", objasnili su.

"Vezano uz primjenu booster doze u osoba s normalnim imunološkim sustavom, CHMP je ocijenio podatke koji pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza predmetnog cjepiva primijeni približno šest mjeseci nakon druge doze u osoba starosti od 18 do 55 godina. Na temelju ovih podataka, CHMP je zaključio da se booster doze mogu razmotriti najmanje šest mjeseci nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty u osoba u dobi od 18 godina i više", priopćili su. Booster doza odnosi se na Pfizerovo cjepivo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna testirano više od 6200 uzoraka Beroš otkrio koliko je zdravstvenih djelatnika bilo pozitivno na testiranju: "Još jedan neoborivi argument da su mjere neophodne"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Stožer objavio podatke: U Hrvatskoj novih 219 slučajeva, preminulo sedam osoba. Pogledajte kakvo je stanje po županijama

Također, naglasili su da rizik od upalnih bolesti srca ili drugih vrlo rijetkih nuspojava nakon primjene booster doze nije poznat te se pomno prati. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene