Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blagi simptomi

Djeca se vraćaju u školu, imaju li roditelji razloga za brigu? "Vjerojatnost da obole u kolektivu je mala ili nikakva"

Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 2
Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 2 Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 3 Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Tešović i Martina Bolšec Oblak - 1 Galerija 1/3 >>
S dobrom epidemiološkom slikom u škole se vraćaju i svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Imaju li roditelji razloga za zabrinutost, u Dnevniku Nove TV kazao je dječji infektolog Goran Tešović.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručili su da su škole sigurne za učenike, no uz pridržavanje svih mjera. Među ostalim, preporuka je i da roditelji svaki dan mjere djetetu temperaturu i upisuju u posebnu bilježnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna preblage mjere, previše smrti Bivša švedska državna epidemiologinja: "Mislim da smo pogriješili. Da smo se zatvorili ranije..." Slika nije dostupna cijepljenje tek za godinu dana Vodeći švicarski epidemiolog: "Ljudi će pod restriktivnim mjerama živjeti još bar dvije godine"

Kad se virus tek prvi put pojavio, upozoravalo se da su djeca rizična skupina, kasnije se uspostavilo da to srećom nisu. U Hrvatskoj je 132 djece zaraženo koronavirusom, a trenutno je 12 aktivnih slučajeva. 

Imaju li roditelji razloga za brigu?

Neki se roditelji i dalje boje zaraze, a imaju li razloga za brigu, za Dnevnik Nove TV je kazao gost, dječji infektolog dr. Goran Tešović.

Kako je rekao, kod djece su zabilježeni vrlo blagi simptomi. "Uglavnom su na razini obične prehlade, a ima ih određeni broj bolesnika bez simptoma, odnosno asimptomatskih. No, za otkrivanje pozitivne djece imali smo pozitivnu epidemiološku anamnezu u obitelji. Najveći dio djece su vrlo blago bolesna, neki nemaju simptome", objasnio je.

"Neki mogu imati visoku temperaturu, no kada se gleda na druge simptome poput teškoća s disanjem, glavobolju, slabost, malaksalost - to je kod djece vrlo rijetko", dodao je Tešović. Gubitak njuha se, navodi, može dogoditi kod starije djece.

Bez hospitalizirane djece

Na Klinici Fran Mihaljević nije bilo hospitalizirane djece. "Mi smo imali jedno dijete koje nije bilo iz Zagreba, no pokazalo se da je bio lažno pozitivan nalaz. Nismo imali hospitalizirane djece s dokazanom infekcijom na COVID", rekao je.

Za inficiranu djecu kaže da mogu prenijeti virus. "Oni mogu prenijeti infekciju na druge članove kućanstava, no mi smo često imali obrnutu situaciju - da su djecu inficirali odrasli članovi kućanstva", dodao je Tešović.

Navodi kako se provodi istraživanje koje će to potvrditi kod sve djece koja su bila inficirana na koronavirus.

"Dokazan je rizični čimbenik, no prema onome što smo vidjeli u našoj dnevnoj ambulanti, to su bila djeca kojoj je netko u obitelji bio već pozitivan", objasnio je.

Povratak djece u školu

Smatra da je sigurno poslati djecu u školu. "Djeca ako i obole, imat će blagu kliničku sliku. Ja bih na to odgovorio u svjetlu novih epidemioloških činjenica koje su ovog časa aktualne u Hrvatskoj gdje nemamo novooboljelih ili su novi slučajevi koronavirusa iznimno rijetki. Mala je ili nikakva vjerojatnost da djeca obole u kolektivu", objasnio je Tešović i dodao da epidemija u Hrvatskoj jenjava. 

"Šansa da netko danas oboli je minimalna. Tako je i djeci u školi ili vrtiću", objasnio je Tešović.

Povezanost s Kawasaki sindromom

Za povezanost Kawasaki sindroma i koronavirusa kaže da se radi o bolesti koja je poznata više od pedeset godina i kojoj etiologija do sada nije poznata.

"Stiče se dojam da je bolest povezana s infekcijama, postoje kandidati koji su okidači te bolesti, među njima su i drugi koronavirusi, no to je jedna pojava koja je primijećena sada u nekim zemljama koje su imale epidemiju COVID-19", kazao je Tešović i dodao kako ne može potvrditi povezanost.

"Mi smo imali jednu bolesnicu kod koje smo imali bolest sličnu Kawasakijevom bolesti u ovom razdoblju korone. Mi tu bolest viđamo desetljećima, imali smo nekoliko bolesnika i nakon što je epidemija došla k nama, no ako govorimo o ovom inflamatornom multisustavnom sindromu kod djece koji je možda povezan s koronom, onda smo možda imali jednu bolesnicu", objasnio je Tešović.

"Mogu reći da smo možda imali jednu takvu bolesnicu, ali kod nje nismo dokazali infekciju. To se dogodilo i u drugim zemljamama", dodao je. "To je nešto što se događa u ovih posljednjih nekoliko tjedana, je li povezano s COVID-19 ili nije - ne znamo", zaključio je Tešović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene