Novi problemi za poduzetnike zahvaćene koronakrizom. Osim što je njihovo poslovanje stalo, s bankama moraju isposlovati moratorije i reprograme postojećih kredita. No sve ide vrlo sporo, a pojavljuju se i dodatni troškovi.

Galerija


"Pozdrav svima! U praznom lokalu samom sebi radim kavu, ostalo je još nešto malo oštećenja od potresa koji je zadesio Zagreb, ali evo, kao i za sve ostalo, imat ću sad vremena da to riješim", kaže Antun Buić, čiji je lokal, kao ni bilo koji drugi, ne radi već gotovo mjesec dana. Koronakriza je sve zaustavila, a Vladine mjere pomažu da se nekako izgura mjesec.

Vezani članci Iva Pem Novosel Od danas se možete cijepiti trećom dozom, epidemiologinja objasnila tko može primiti koje cjepivo: ''Imamo ljude koji to jedva čekaju'' Testiranje na koronavirus Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava''

"Nažalost, prihodi su nula, neki troškovi i dalje su tu, nisam nikome dao otkaz, koristim mjere države i novac mi je sjeo prošli četvrtak za plaće za ožujak. Nemam kreditnih zaduženja, ali nam se drugi dio firme bavi građevinom, niskogradnjom konkretno, i mogu reći da su banke u tome pokazale određenu dozu susretljivosti, no ništa previše", dodaje Buić.

Slična su iskustva i kod drugih koji su morali staviti ključ u bravu.

"Zatvoreno je, znači gubitak je stopostotni. Imam kredit, predala sam zahtjev za moratorij, ali odgovora od banke još uvijek nema", kaže frizerka Naila Živolić.

Iz Udruge banaka poručili su kako banke mogu ponuditi moratorije na rok od pola godine. Sve duže od toga nije praksa.

"Jasno je da krediti moraju biti od 3, 6, 12, pa do 18 mjeseci, i to ne samo moratorij na kredite nego i na leasinge, ovisno od pojedinog do pojedinog slučaja, banke moraju pokazati solidarnost", kaže Hrvoje Bujas iz Inicijative Glas poduzetnika.

Najviše problema imat će turistički sektor. Sezona je gotovo pa otpisana, a prihodi već sad padaju i do 70 posto.

"Poslovanje u doba korone svelo nam se na pregledavanje otkaza rezervacija, mi smo hostel zatvorili prije mjesec dana. Dobili smo moratorij na tri mjeseca, ali ne znamo kako će ovo dalje sve ići i hoće li nam to biti dovoljno", kaže Tamara Zubčić, direktorica hostela.

"Onaj tko nema sada da vrati ratu neće imati ni za tri mjeseca, tako da bi se trebalo osim moratorija na kredite napraviti nekakva nova kreditna linija, reprograma kredita", kaže Ivan Bogović, direktor hotela.

Bankari poručuju da će i to biti moguće, ali svaki reprogram razmatrat će se zasebno. Ako je postojeći ugovor solemniziran, odnosno ovjeren kod javnog bilježnika, isti postupak morat će se provesti i s aneksima ugovora. Prevedeno - svaka promjena značit će i nove troškove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju