Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema testa bez simptoma

Epidemiolog iz Đakova objasnio zašto o rezultatima testa ne obavještavaju one koji su na testiranju bili - negativni

Više od 1.000 osoba je u samoizolaciji. Kakvo je stanje u Đakovu pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić epidemiologa Tomislava Dijanića.

Tomislav Dijanić, epidemiolog ispostave Zavoda za javno zdravstvo iz Đakova opisao je kako teoretski izgleda situacija u kojoj je u četveročlanoj obitelji s dvoje djece, jedno dijete vrtićke dobi zaraženo koronavirusom.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Slavonija novo žarište! 12 novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, proboj virusa u samostan u Đakovu: ''Sestre su zabrinute, malo nam je ovo šok u gradu''

"U takvoj situaciji obitelj ide u samoizolaciju 14 dana, a osoba koja će biti uz dijete, bit će cijelo vrijeme s njim", rekao je Dijanić i dodao kako jedna osoba zadužena za skrb dijeteta provodi vrijeme s njim dok ne ozdravi, a ostali članovi obitelji, ako nemaju simptoma bolesti, izlaze iz samoizolacije nakon 14 dana.

"Nema potrebe za testiranjem ako nema simptoma", kaže Dijanić.

Osobe koje su u samoizolaciji ne dobivaju pisane potvrde da im je samoizolacija ukinuta već su evidentirani u centralnom repozitoriju gdje se mjera samoizolacije automatski ukida nakon 14 dana, a ta je informacija dostupna njihovim obiteljskim liječnicima.

Iako se ne stignu javljati na telefon, u Đakovu stignu napraviti većinu stvari koje planiraju u danu.

"Ako bude potrebno tražit ćemo pomoć", kaže epidemiolog te dodaje kako ne mogu odgovoriti na sve telefonske pozive.

"Što se tiče testiranja i rezultata, obavještavamo samo pozitivne jer nas zanimaju samo njihovi kontakti. Negativne ne nazivamo", kaže epidemiolog i ističe da one koji su se testirali, a negativni su, ne zovu telefonom niti obavještavaju o rezultatima testa.

Što se tiče žarišta zaraze u Đakovu, Dijanić kaže kako se nada da su "napravili veliki posao koji je dobar" te dodaje kako smatra da su testiranjem obuhvatili sve za koje smatraju da su pozitivni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene