Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tijekom epidemije koronavirusa

HZJZ objavio preporuke o obveznom cijepljenju: Što se treba, a što ne smije odgoditi

Cijepljenje (Foto: Getty Images)
Cijepljenje (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Cijepljenje (Foto: Getty Images) Cijepljenje (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Cijepljenje/Ilustracija Galerija 1/3 >>
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke o provođenju programa obveznog cijepljenja tijekom epidemije bolesti COVID-19.

HZJZ navodi da nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije bolesti COVID-19. Ipak, kako bi se smanjilo izlaganje djece u čekaonicama, donijeli su preporuke za provedbu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvali premijera na ostavku Više tisuća ljudi prosvjedovalo protiv mjera i programa cijepljenja, vodio ih kardiolog koji vladi poručuje: "Biramo da vi ne birate umjesto nas" Slika nije dostupna kaos ide dalje Pozvali sve na cijepljenje, a doza im nestalo već nakon 10 minuta: "Kako da budemo odgovorni?"; Stiglo i objašnjenje: "Došli su nam iz susjednih županija..."

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Cijepljenje (Foto: Getty Images) Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

''Nije poznato koliko će trenutačna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, osobito hripavca i ospica'', poručuju iz HZJZ-a.

Cijepljenje (Foto: Getty Images) Cijepljenje/Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku Zavod za javno zdravstvo predlaže odgodu docjepljivanja do kraja svibnja. Izuzetak je djelatnost školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata), gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju, odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.

Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, to jest trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene