Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema je koronavirus

Plenković i Beroš u KB Dubravi: ''Moramo shvatiti da svaki necijepljeni koji završi u bolnici, zauzima krevet za nekog drugog koji boluje od neke druge bolesti''

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković bio je na sastanku s ravnateljem KB Dubrave. S njima je bio i ministar Vili Beroš, a razgovarali su o daljnjim koracima u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković posjetio je KB Dubravu, gdje su se on i mninistar zdravstva Vili Beroš sastali s ravnateljem Ivicom Lukšićem, Kriznim stožerom KB Dubrava te drugima iz užeg vodstva KB Dubrava.

Razgovarali su o daljnjoj borbi protiv koronavirusa, povećavanju kapaciteta COVID odjela te organizaciji sustava u ovoj fazi pandemije.

''Ključna poruka je upozorenje. Još jednom ukazujem da imamo dovoljno cjepiva'', istaknuo je Plenković i dodao da bi se svi trebali cijepiti. Pozvao je i da se primi treća doza.

''Sve smo učinili da je cjepivo tu, cijepljenje će smanjiti preminule i zaražene. Onaj koji završi na bolničkom liječenju, zauzimaju mjesto onom drugom koji zahtjeva skrb'', istaknuo je i zamolio još jednom ljude da se cijepe.

''Jedini način je da pozovemo na cijepljenje'', kazao je Lukšić. ''Vidite da je užas po ovim brojkama. Možda zvuči ocrtano, ali mi vidimo što znači cijepljenje. Primamo i cijepljene, uglavnom su to cijepljeni onim u drugom i trećem mjesecu. Unatoč tome što imunitet stari, smrtnost im je niža i rijetko dospijevaju do respiratora'', kazao je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava Bruno Baršić.

''U razgovoru koji je prethodio, zahvalili smo zaposlenicima i ukazali da svatko ima odgovornost u ovoj krizi. Cijena necijepljena je dosta velika'', kazao je Beroš. ''Svaki krevet koji je dodijeljen COVID necijepljenom pacijentu, oduzima mjesto drugome tko boluje od bolesti i to moramo spriječiti'', istaknuo je Beroš i dodao da se trebaju nositi maske, kao i držati do higijene.

Dodao je da dobiva fotografije redova za cijepljenje diljem zemlje. ''Vidimo da nisu bile isprazne riječi s delta-varijantom'', kazao je Beroš.

Osvrnuo se na izjavu Zlatka Hasanbegovića koji je kazao da je njegovo pravo zaraziti se koronavirusom. ''Njegovo pravo nije ugroziti život nekome drugome. Znamo kako se prenosi'', osvrnuo se Beroš.

Što se COVID potvrda tiče, Beroš je rekao da se razmatraju nove ideje. ''U ovom trenutku nismo razmišljali o obveznom cijepljenju'', ponovio je Beroš.

''Volio bih da smo i prije slušali oporbu oko borbe protiv pandemije, ali neću sada ponavljati. Brižno balansiramo i vodimo brigu i o psihološkim afektima'', zaključio je Beroš.

Donirano 300.00 doza cjepiva

Plenković je kazao da su stalno apelirali da se treba cijepiti. ''Mi smo na zadnjoj sjedini 300.000 doza donirali. Idemo malo shvatiti što je Vladi najvažnije - prvo je zaštita građana. Imamo izvanredno požrtvovno osoblje, kao i što imamo cjepivo u izobilju. Zaokružili smo paket koji država treba dati. Odgovornost građana je da doprinos kolektivnom naporu'', rekao je Plenković i dodao da funkcioniraju i promet, financije, školstvo...

''Nemamo luksuz birati, bitno je znati da su svi elementi potrebni. Ali baviti se aktivnostima koji mogu ugroziti živote treba izbjegnuti'', kazao je Plenković i dodao da se ne mora raditi nešto što je luksuz tijekom četvrtog vala.

''Stalno ću naglašavati. Imamo objektivnu odgovornost i mi smo dali sve što treba. Naravno da ćemo se prilagođavati'', rekao je premijer.

Kazao je da su pacijenti u teškim situacijama i da se divi medicinskom osoblju. ''Svi oni koji pretendiraju da ovo ne postoji, neka samo dođu na 30 sekundi i promijenit će mišljenje'', istaknuo je.

Plenković se referirao također na Hasanbegovića. ''Može tražiti minutu u eteru, ali može i govoriti imbecilne izjave. Neka dođe vidjeti ljude u bolnici koji isto kao on imaju pravo zaraziti se. Ima šešir saborskog zastupnika pa misli da može lupati što želi. To je loše i to misli 99 posto Hrvata'', jasan je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ogroman porast broja zaraženih Svjetska zdravstvena organizacija kritizira proizvođače cjepiva: "Ovo što se događa u Europi je upozorenje za svijet"

Pročitajte i ovo Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za prava pacijenata, i Valentina Baus Korona otkazuje termine Građani ostaju bez pregleda, iz Udruge za zaštitu pacijenata bjesne: ''Ponovili smo grešku od prošle godine"

Što se sankcija saborskih zastupni4ka tiče, Plenković je rekao da sabor, s skako je rekao - retoričarima, neće propasti.

''Briga o vojsci''

Istaknuo je da se, otkako je on premijer, donose dobre odluke. ''Želimo pokazati brigu o vojsci bez poletiziranja'', kazao je premijer.

Rekao je da mu je smjena Marija Banožića smiješna. ''Čitam i gotovo da ne vjerujem što su ljudi u stanju mudro analizirati kakav sam ja, ja još nijednu istinu nisam pročitao'', rekao je premijer.

''Nije politika balet. Mislite da će političari šutjeti? Nije da ćemo reći 'evo ti malo jedan obraz pa pljuni', to tako ne ide. Mi možemo biti gori u retorici, ali nećemo. Problem je što smo svi zaboravili da nije bilo ovakvih situacija sve do predsjednika Milanovića'', istaknuo je Plenković.

Što se cijena goriva tiče, Plenković je rekao da još uvijek nemaju zašto otkrivati novosti. ''Dobro smo napravili i nitko nije propao'', zaključio je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene