Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Patrijarh Bartolomej, "prvi među jednakima" među najvišim dužnosnicima pravoslavnih crkava, u petak je testiran i pozitivan je na COVID - 19, objavila je Ekumenska patrijaršija Carigrada.


"Njegova Svetost, koji je u potpunosti cijepljen, ima blage simptome, a njegovo opće stanje je dobro", izvijestila je patrijaršija na svojoj Facebook stranici.

Patrijarh (81) koji ima sjedište u Istanbulu, bio je u studenom na operaciji u New York kada mu je ugrađen stent. U petak je bio na "preventivnom pregledu" u istanbulskoj bolnici , dodala je patrijaršija.

On je izabran 1991. za patrijarha i ima počasni i povijesni primat nad ostalim patrijarsima pravoslavnog svijeta. On je "prvi među jednakima" što mu ne daje pravo da intervenira u vjerske poslove drugih pravoslavnih crkava, ali mu daje duhovnu i protokolarnu prednost.

Vjerska uloga Konstantinopola seže u doba cara Konstantina koji je 313. priznao kršćanstvo službenom religijom Rimskog Carstva.

Slika nije dostupna Carigradski patrijarh Bartolomej I. u posjetu SPC-u u Hrvatskoj

Slika nije dostupna Bartolomej pozvao papu Franju da mu se pridruži u Svetoj zemlji

Tijekom stoljeća je moskovska patrijaršija, koja ima puno više vjernika od carigradske, preuzela prevlast u pravoslavnom svijetu.

Sve pravoslavne crkve su autonomne za razliku od ovlasti Pape nad svim katolicima.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju