Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni posjet

Carigradski patrijarh Bartolomej I. u posjetu SPC-u u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. prvi je put u posjetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Bartolomej I. otvorio je simpozij u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu. Susrest će se i s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem. Sutra će služiti svetu liturgiju u manastiru u Jasenovcu. Ovo je povijesni posjet carigradskog patrijarha, koji je poznat po svome ekumenskom zalaganju. Na konferenciju je stigao i Vučićev ministar rada Aleksandar Vulin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOŠAO I DODIK Patrijarh Porfirije predvodio liturgiju u Jasenovcu: ''Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje'' Slika nije dostupna 34 KANDIDATA Nakon smrti patrijarha Irineja, Srpska Pravoslavna Crkva sutra bira novog poglavara

'Vi ste došli u drevnu kršćansku zemlju, zemlju bogate i visoke kulture, koja je zasađena i koja se razvila, a potom i plodove donijela na vjeri i mučeničkom etosu nepodijeljene crkve prvih vijekova', kazao je episkop pakračko-slavonski Jovan.

Prvi čovjek pravoslavlja, carigradski patrijarh Bartolomej otvorio je konferenciju na kojoj su o problemu holokausta govorili mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz nekoliko zemalja.

Jasenovački novomučenici jednako su vrijedni kao i prvo-mučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno i tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih, rekao je carigradski patrijarh.

Pozvao je na priznavanje svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu. Sutra će carigradski patrijarh Bartolomej i srbijanski patrijarh Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu u povodu 75.-te obljetnice stradanja.

Na konferenciji je govorio i kontroverzni Amfilohije Radović mitropolit crnogorsko - primorski, srpske pravoslavne crkve. Radović je poznat po svojim nacionalističkim stavovima. Početkom velikorspke agresije na Hrvatsku otvoreno je pozivao na rat i među ostalim blagoslivljao srpske paravojne formacije prilikom napada na Dubrovnik. Radović još uvijek negira crnogorsku državnost. Njegov dolazak izazvao je brojne rasprave upravo zbog njegovih radikalnih političkih stavova. Evo što je na naše pitanje o njegovu dolasku odgovorio srbijanski ministar Aleksandar Vulin.

'Mitropolit Amfilohije Radović je pozvan od strane organizatora i ja to ne mogu komentirati. Ne bih volio da se ovaj ovaj dolazak politizira i da izgleda kao politička poruka bilo kome', rekao je Vulin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene