Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potpuna zavrzlama

Kao filmski scenarij! Imala koronu, ali ne može dobiti potvrdu zbog nevjerojatne stvari: ''Najgore od svega mi je…''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča koja slijedi je kao scenarij nekog groznog filma u koji bi teško mogli povjerovati svi oni koji ne poznaju – hrvatski sustav. Priča je ovo koja opisuje sav kaos i nelogičnosti.

Priča počinje ovako – baka (91) je pala u svojoj kući i ozlijedila glavu. Obitelj ju je odvela u Draškovićevu, gdje su je testirali na koronu, bila je negativna, pa je ostala na liječenju. Nakon tri dana otpustili su je kući. Unuka se brinula o njoj, a baka je počela kašljati. Uvjereni da nije korona jer se testirala prije odlaska u bolnicu, ipak su je odlučili odvesti na pregled. U Merkuru su potvrdili da je pozitivna. Ta mogućnost da se zarazila u bolnici samo je početak ove apsurdne priče.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

''Ja sam počela kašljati, a kako je baka dva dana ranije bila pozitivna, odmah sam posumnjala na koronu'', ispričala nam je gospođa koju ćemo zvati Ivana (podaci poznati redakciji). Nakon dva dana i suprug je osjetio simptome. ''Testirali smo se kući i oboje bili pozitivni'', ispričala nam je. Odgovorni, ostali su doma i naručili se na PCR testiranje. Termin su dobili za 9 (devet) dana. Za DEVET dana.

Na testiranju - iznenađenje

''U međuvremenu sam izgubila njuh i okus'', prisjeća se Ivana, koja je bila uvjerena da će PCR samo potvrditi što su oboje znali - da i ona i suprug imaju koronu. Tog devetog dana čekanja suprug je dobio pozitivan nalaz, a njezin nisu isprva mogli pronaći. Dan kasnije javili su joj da je negativna. Negativna?

''Epidemiolog je suprugu rekao da za dva dana može izaći iz izolacije, a da ja moram biti u izolaciji još deset dana'', prepričava. ''Još deset dana? Pa preboljela sam koronu, test mi je negativan. Nije mi bilo jasno'', kaže za DNEVNIK.hr. Nije tad razmišljala o ostalim okolnostima već se uredno pridržavala preporuke. Onda je suprug razgovarao s epidemiologinjom, koju je ponovno pitao zašto Ivana mora biti u samoizolaciji kad je očito imala koronu, a osim toga je i cijepljena. ''Cijepljena?'', sinulo je i nadležnima, ''pa onda i ona može van''.

''Stvarno mi je to bilo smiješno'', kaže gospođa Ivana, koja je bila u svoja četiri zida iako je koronom, po svemu sudeći, ona zarazila supruga. Nije baš sve tako crno-bijelo. Objasnili su joj, naime, da je ona mogla suprugu samo prenijeti virus, a da joj se nije još aktivirao. No, dobro. Sjedila je doma, cijepljena. Za to vrijeme nije mogla na pogreb baki s početka priče, koja je na kraju preminula.

Što sad?

Ivana se s pravom pita je li sve moralo biti tako, a možda još i više, što dalje. Uskoro joj istječe 6 mjeseci od druge doze cijepljenja. ''Najgore mi je od svega što nemam potvrdu'', kaže. Liječnica obiteljske medicine rekla joj je da joj ne može dati potvrdu, ali i da je ne može cijepiti jer je sigurna da je imala koronu. ''Suprugu će se produžiti COVID potvrda, a što ću ja'', pita se Ivana, koja se uskoro planirala cijepiti trećom dozom.

Kako se ono popularno kaže, čini se ''nažalost, ništa''. Hrvatski sustav je to.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene