Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi put gori simptomi

Splićanka se dva puta u četiri mjeseca zarazila koronom, stručnjak objasnio kako je to moguće

Razvoj cjepiva za koronavirus
Razvoj cjepiva za koronavirus Foto: DNEVNIK.hr
Žena (47) iz Splita zarazila se koronom drugi put u četiri mjeseca. Ovaj put simptomi su joj znatno teži.

Prvi put se razboljela u travnju kada ju je zarazila kolegica. Imala je blaže simptome, jak umor, gubitak osjeta i mirisa i bol u mišićima potkoljenica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Obavila je PCR test koji je bio negativan, piše Slobodna Dalmacija. Zatim je napravila test na antitijela koji je pokazao njihovu visoku razinu. U klinici su joj objasnili da to znači da je ranije preboljela teži oblik bolesti.

Liječnica joj je zbog toga savjetovala da odgodi cijepljenje na šest mjeseci "jer je toliko mjeseci sigurna". No prošlog tjedna, četiri mjeseca poslije, njena kći (21) dobila je visoku temperaturu, a u jednom trenutku izgubila je i svijest. Drugi dan je i ona "zakurila".

"Osim stalno povišene temperature, pojavili su se bolovi u koljenima i mišićima. Događaju mi se i svjetlosni bljeskovi u očima, kao da imam 'tende' umjesto trepavica", rekla je i dodala kako ima osjećaj da joj se bol premješta po tijelu. Dodaje kako je, iako je prijavljena od prvog dana, nitko sa platforme Cijepise nije kontaktirao. Epidemiologinja joj je objasnila da je riječ o novom soju s kojim stečena antitijela nemaju veze.

Novi virus, novi simptomi

S tim se slaže i hrvatski imunolog Zlatko Trobonjača koji je za Slobodnu rekao da bolest nije uzrokavana istim sojem.

"Prvi put je vjerojatno bila riječ o alfa varijanti, ovaj put o delti. Drugačiji virus uzrokuje i drugačije simptome. Delta se u tijelu više množi od alfe, a to da uzrokuje težu bolest zasad je samo pretpostavka. Moguće je da će rezultati istraživanja to i dokazati", rekao je.

Na pitanje je li neobično to što se bolest ponovno manifestirala nakon samo četiri mjeseca, rekao je da je o tome teško govoriti te da je imunološki odgovor organizma vrlo kompleksan.

"Moguće je da ona pripada skupini koja relativno brzo gubi antitijela. Kako se njihova koncentracija smanjila, a izložila se nešto drugačijem virusu, protiv njega nije imala potpunu obranu", zaključio je Trobonjača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene