Djelatnici centra za besplatno testiranje na koronavirus u Njemačkoj
Djelatnici centra za besplatno testiranje na koronavirus u Njemačkoj Foto: Afp

Direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, izrazio je u petak zabrinutost zbog rastuće incidencije u Njemačkoj i naglog širenja britanske varijante koronavirusa.


"Incidencija doduše pada u grupi mlađih od 80 godina, ali još uvijek bilježimo visok broj umrlih", rekao je Wieler.

Institut Robert Koch u petak je prijavio 10.580 novozaraženih koronavirusom i 264 umrla. Sedmodnevna incidencija iznosila je 65,4.

Varijanta virusa B117, tzv. britanska varijanta, prema Wieleru, uskoro bi mogla postati glavni uzročnik zaraze koronavirusom.

Opsadno stanje u zgradi u kojoj živi bivša predsjednica Opsadno stanje u Zagrebu: Žena prijetila bombama u zgradi u kojoj živi bivša predsjednica, specijalci upali u zgradu i izveli ju

Andrija Jarak Dnevnik Nove TV doznaje - muškarac koji je prijetio u sisačkoj školi nije bio naoružan: "I ovo je dokaz psihoze, na ljude utječu i potresi"

"Tada će biti još teže pandemiju držati pod kontrolom", rekao je čelnik njemačkog instituta. On je istodobno ukazao na to da je trenutačno najbolji način za borbu protiv pandemije povećanje brzine cijepljenja.

Kao drugi važan mehanizam u borbi protiv širenja pandemije Wieler je naveo masovnu upotrebu brzih testova, što je posebice važno s obzirom na to da su škole ponovno počele s nastavom uz fizičko prisustvo učenika.

Planirano je da se svi učenici koji odlaze u školi testiraju najmanje dva puta tjedno.

Njemačka vlada i savezne pokrajine najavili su na sastanku u srijedu masovnu upotrebu brzih testova od sljedećeg tjedna, pri čemu svaki građanin ima pravo na jedan besplatni test tjedno.

Ministar zdravlja Jens Spahn u petak je odagnao bojazni da testova neće biti dovoljno.

Nacionalni stožer Opet raste udio pozitivnih među testiranima, Stožer o Bandićevu sprovodu: ''Okupio se veći broj od dopuštenog. To je sad posao inspektora''

Učenici u školi (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Riječki osmaši na vjeronauku birali hoće li sjediti kraj "homoseksualca", "srpskog vojnika iz Bosne" ili "Roma koji je tek izašao iz zatvora"

"Testova ima više nego dovoljno, pristupačni su i lako ih je naručiti", rekao je Spahn.

Vodeći njemački lanci drogerije već od vikenda započinju s prodajom testova na koronavirus.