Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sve je kriva pandemija

Poduzetnici bez dvojbe: 2020. je jedna od najtežih poslovnih godina

Mihael Furjan, Marin Pucar, Ivan Artuković, i Fabris Peruško
Mihael Furjan, Marin Pucar, Ivan Artuković, i Fabris Peruško DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tvornica - 1 Tvornica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mihael Furjan, Marin Pucar, Ivan Artuković, i Fabris Peruško Mihael Furjan, Marin Pucar, Ivan Artuković, i Fabris Peruško Foto: DNEVNIK.hr Tvornica - 2 Tvornica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tvornica - 4 Galerija 1/4 >>
Koronakriza poremetila je gospodarske tokove, dovela do pada BDP-a, poduzetnicima nikad izazovnije vrijeme. I najveće hrvatske kompanije morale su mijenjati uvjete poslovanja. Dok se pripremaju za iduću godinu, očekivanja imaju i od Vlade.

Jedna od najtežih poslovnih godina, tako 2020., opterećenu koronakrizom, vidi predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

"Neki sektori su stvarno bili u teškim izazovima da opstanu, da funkcioniranje gospodarstva se nastavi u nekoj normali, da ne izgubimo radna mjesta i s druge strane da zadržimo zaposlenost i neku gospodarsku aktivnost", kazao je Pucar.

Prehrambeni sektor se morao prilagoditi krizi, reorganizirati poslovanje, osigurati sirovine, nesmetan protok roba. Plus je bio - porasla je online prodaja.

"Rast potreba u ovom trenutku u Hrvatskoj je bio toliko velik da u nekim trenucima kad su bili pikovi nismo uspjeli odgovoriti odmah na sve potrebe, ali smo tokom godine razvili velik broj proizvoda kojim smo omogućili našim kupcima da na najbolji način koriste te kanale", rekao je glavni izvržni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Kupci se okrenuli domaćim proizvodima

Kupci su se okrenuli domaćim proizvodima. "U ovoj krizi ponovno se pokazalo kako kvalitetna domaća proizvodnja ima cijenu, kako to potrošači prepoznaju i spremni su platiti kvalitetan proizvod, siguran proizvod i domaći proizvod", rekao je predsjednik Uprave Francka Ivan Artuković.

Dezinficijensi su bili traženi, ali stagnirala je prodaja lijekova na domaćem tržištu.

"Ljudi često ne odu liječniku na pregled, odnosno vidimo da pada prodaja dijela kroničnih terapija tako da je ovo zapravo nešto što vidimo i u ostatku Europe da prodaja lijekova stagnira, dolazi do rasta određenih proizvoda, antipiretika, dezinfijensa, ali oni nisu značajni u ukupnom portfelju", objasnio je predsjednik uprave Plive Mihael Furjan.

Ali očekuju rast izvoza za što im trebaju otvorene granice, izazovna će biti i iduća godina.

"Govorimo o pitanju plaćanja u zdravstvu, pitanju osiguravanja kompenzacije i naravno pitanja pokretanja rasta i kako krenuti izvući se iz ove krize", dodaje Furjan.

"Ja bih rekao da 2021. u našim internim planovima, mi smo nju umjestili negdje između onoga što je bilo u 2020. i onog što je bilo u 2019. Definitivno povratak na 2019. neće se desiti u 2021.", dodao je Peruško.

Očekuju normalnizaciju

"I tek u drugoj polovici godine kad očekujemo normalizaciju svih ovih nenormalnih uvjeta, kad očekujemo normalizaciju turizma, kad ćemo ući u neku fazu, kad možemo biti optimističniji", rekao je Pucar.

Optimizam ih ne napušta, a uzdaju se i u državu. "Tečajna stabilnost kune je izuzetno važna u ovom trenutku", navodi Artuković.

"Smatramo kako kratkoročno treba sve poduzeti za nesmetani tok roba, to je najvažnije u ovom trenutku, a zaključke možemo donositi nakon što osiguramo kolektivno zdravlje svih", dodaje.

Pucar upućuje - Vlada treba pomoći i onim poduzetnicima koji nisu obuhvaćeni mjerama, a rad im je ograničen. Poduzetnici očekuju i porezna rasterećenja i manje birokracije za lakšu borbu s COVID krizom.

Pročitajte i ovo Tvrtka Prostoria Koronakriza uzela danak Svaki četvrti poduzetnik uvjeren je da će završiti u stečaju: "Slabo gospodarstvo smo mi skuhali prije krize"

Pročitajte i ovo Vedran Jakominić covid katastrofa i pomoć Poduzetnici o Vladinim mjerama za spas: "Moramo platiti užasno puno novca koji nemamo da bismo s vremenom to dobili natrag, što je strašno"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene