Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove doze

Počinje docjepljivanje protiv koronavirusa, HZJZ ima obavijest za one koji se bore s post-COVID simptomima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinje docjepljivanje novim, adaptiranim cjepivom protiv koronavirusa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio je drugo izdanje priručnika za post-COVID-19. Priručnik je namijenjen za pacijente koji se sve češće susreću s ovim stanjem.

U Hrvatskoj danas počinje docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva i varijantu omikron.

Pročitajte i ovo Ilustracija ipak su rijetke Otkrivene dvije nove nuspojave cjepiva protiv korone: Pregledali kartone čak 99 milijuna ljudi, ovo su rezultati Fadil Novalić Sam potvrdio vijesti Bivši premijer BiH ide u zatvor na četiri godine: Zlouporabio je položaj pri nabavi respiratora

Cjepiti se možete u županijskim zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine, objavio je ranije Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Prvo će biti dostupno adaptirano Pfizerovo cjepivo Comirnaty, a nakon toga slijedi i početak docjepljivanja Moderninim cjepivom.

Prvo docjepljivanje preporučuje se svim osobama u dobi od 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen.

Docijepiti se mogu i djeca u dobi od 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika koronavirusa.

Adaptiranim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje, koje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika koronavirusa.

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Docijepnu dozu može se primiti najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja.

HZJZ poručuje da se nastavlja i primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana, već samo osnovna cjepiva. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio je drugo izdanje  priručnika za post-COVID-19.

Priručnik je namijenjen za pacijente koji se sve češće susreću s ovim stanjem, navode na svojim stranicama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove preporuke Građani pozvani na cijepljenje novim cjepivom: Pogledajte kad i tko se može cijepiti protiv omikrona

U priručniku su detaljno opisani simptomi i načini oporavka najčešćih post-COVID simptoma, kao što su bol u prsima, otežano disanje, suhi i neproduktivni kašalj, poremećaj pamćenja i spavanja, bolovi u mišićima i ispadanje kose.

Priručnik možete preuzeti OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene