Masovno cijepljenje, ilustracija - 6
Masovno cijepljenje, ilustracija - 6 Foto: Varaždinska županija

Počinje docjepljivanje novim, adaptiranim cjepivom protiv koronavirusa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio je drugo izdanje priručnika za post-COVID-19. Priručnik je namijenjen za pacijente koji se sve češće susreću s ovim stanjem.


U Hrvatskoj danas počinje docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva i varijantu omikron.

Vezani članci Ilustracija Novi podaci: Aktivna 703 slučaja zaraze koronom, preminule četiri osobe Ilustracija Preminulo 5 osoba: Pogledajte podatke o broju zaraženih po županijama

Cjepiti se možete u županijskim zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine, objavio je ranije Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Prvo će biti dostupno adaptirano Pfizerovo cjepivo Comirnaty, a nakon toga slijedi i početak docjepljivanja Moderninim cjepivom.

Prvo docjepljivanje preporučuje se svim osobama u dobi od 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen.

Docijepiti se mogu i djeca u dobi od 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika koronavirusa.

Adaptiranim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje, koje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika koronavirusa.

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Docijepnu dozu može se primiti najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja.

HZJZ poručuje da se nastavlja i primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana, već samo osnovna cjepiva. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio je drugo izdanje  priručnika za post-COVID-19.

Priručnik je namijenjen za pacijente koji se sve češće susreću s ovim stanjem, navode na svojim stranicama. 

Ilustracija Građani pozvani na cijepljenje novim cjepivom: Pogledajte kad i tko se može cijepiti protiv omikrona

U priručniku su detaljno opisani simptomi i načini oporavka najčešćih post-COVID simptoma, kao što su bol u prsima, otežano disanje, suhi i neproduktivni kašalj, poremećaj pamćenja i spavanja, bolovi u mišićima i ispadanje kose.

Priručnik možete preuzeti OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju