Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zatvorili restorane

Mikulić nakon sastanka objavio: "Inspektori od sutra ponovo idu u kontrolu, povući će rješenja onima koji se pridržavaju mjera"

Nakon sastanka u Državnom inspektoratu postignut je dogovor da inspektori u utorak posjete sve ugostiteljske objekte koje su zatvorili u posljednjih mjesec dana te će odmah obustaviti postupke za one koji se pridržavaju mjera koje je propisao HZJZ.

Nakon sastanka u Državnom inspektoratu glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da su svi sudionici zaključili da postoji apsolutno volja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti diljem Hrvatske. Svi su se složili s popuštanjem mjera, a od jučer se počeo primjenjivati naputak HZJZ-a

Pročitajte i ovo Petar Majić i Sofija Preljvukić jedva dočekali Ugostitelj o ponovnom otvaranju zatvorenih dijelova kafića: "Radujemo se novom početku. Financijska šteta se nagomilala i ogromna je" Slika nije dostupna Jesu li se i gosti promijenili? VIDEO Nakon devet mjeseci kavu možete popiti u kafiću, ali ne slave svi: "Ima i onih koji ne mogu raditi..."

"Sutra tijekom jutra inspektori će otići na sve lokacije gdje su dane zabrane rada, prekontrolirat će uvjete koje su propisali epidemiolozi, i donosit će rješenja o obustavi postupaka ako ustanove da se pridržavaju rješenja", rekao je Mikulić, nakon sastanka u Inspektoratu. 

Među zatvorenim objektima je bilo i devet objekata je radilo, a da nisu bili registrirani za određenu djelatnost, rekao je Mikulić. 

Na pitanje hoće li nakon ovog slučaja provjeriti kako rade njegovi inspektori, Mikulić je rekao novinarima da mu je žao što imaju takav stav jer se predstavnici ugostitelja koji su bili na sastanku nisu žalili na rad inspektora.

"Apsolutno nikoga nismo uveli u sustav neke mjere, a da za to nije bilo argumenata", kaže Mikulić. 

Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, nakon sastanka je rekao da se mora uspostaviti dijalog s vlastima i da se uspostave novi higijenski standardi koji bi omogućili da pojedini objekti počnu raditi. "Ako se to sve ne krene raditi, u brzom roku doći će 1. lipnja i država će reći da više nema subvencija. Tada će propasti 80 posto ugostiteljskih objekata, a to je lančana reakcija jer će propasti i dobavljači", rekao je Medak. 

I dalje smatra da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje, dok Državni inspektorat podržava. Na pitanje je li tko priznao grešku na sastanku, Medak je odgovorio negativno. "Nitko u ovoj državi neće priznati da je pogriješio", rekao je Medak. 

Cappelli ne pomišlja na ostavku

Ministar turizma Gari Cappelli uoči sastanka nije htio posebno komentirati zahtjev ugostitelja da ode s pozicije ministra. 

"Razumijem to u ovome svemu, ali dat ću vam šest zakona koji se nisu mijenjali 20 godina, PDV i ostalo. Ako to nije dovoljno, onda ću otići ranije doma", rekao je Cappelli, kojeg ugostitelji prozivaju jer nisu dobili jasne upute na koji način mogu raditi dok traju mjere borbe protiv koronavirusa. 

Rezultat izostanka jasnih pravila rezultirao je zatvaranjem 31 ugostiteljskog objekta na mjesec dana. Zbog toga je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, uoči sastanka u Inspektoratu najavio da će tražiti ostavku ministra Cappellija, ali i ukidanje Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice

Cappelli je rekao da je njegovo Ministarstvo na samom početku krize tražilo da se restoranima omogući dostava hrane kao i usluga drive-in. "Sve je to napravljeno još 19. ili 20. ožujka. Jako je teško napraviti svaki detalj za svaki restoran. Bila je intencija da nema ulaska i da se sve dostavlja ispred restorana", rekao je Cappelli, koji ne smatra da je u tome bio neki problem, no da se o detaljima može raspravljati. 

I mjere koje je propisao danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo vrlo su slične prvim uputama, uz dodatak pleksiglasa, maske i rukavica koje, kaže ministar, ionako svi nose. 

Nije htio detaljnije govoriti ni o tome kako će izgledati rad ugostiteljskih objekata nakon ukidanja mjera niti kada će to biti. "Hoće li biti prije ili kasnije, struka će odlučiti. Mi ćemo dati prijedlog i materijale, a hoće li to biti prvog lipnja ili prvog srpnja, ne ovisi o nama", kaže Cappelli. Dodaje da je jedino sigurno da ugostiteljski objekti neće moći raditi kao što su radili prije. 

"Kako će to izgledati, ne zna još nitko u Europi. No sad smo prepoznatljiviji od svih drugih. Ova Vlada i Stožer odradili su pravi posao, turistički je prepoznatljivo po izvrsnom vođenju ove situacije", rekao je Cappelli. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene