HZJZ je objavio upute za rad ugostiteljskih objekata. Navode da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja:
Pročitajte i ovo
Prijeti i novčana kazna
Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana
Panika u susjedstvu
U strahu od britanskog soja uveli još strože mjere: "Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi"
nedoumica vjernika
Grob pape Franje izaziva čuđenje, posjetitelji se pitaju što se dogodilo
Kriteriji su jasni
Kardinal Puljić iz Rima poručio: "Šapuće se da bi novi papa trebao biti..."
Snimljen prije povratka
VIDEO Čekali ga ispred restorana: Pojavila se nova snimka Aleksandra Vučića na Floridi
1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca te prodavača međusobno ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje narudžbu.
4. Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca pult se dezinficira.
7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obvezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se obavlja naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
9. Ako je moguće, preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska
10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti
11. Ako je organiziran drive-in sustav, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
Ove su upute objavljene nakon što su neki restorani već zatvoreni.