Obavijesti Pretražite Navigacija
neki već zatvoreni

Kasno Marko na Kosovo stiže: HZJZ objavio upute za restorane i barove

Zatvoren restoran
Zatvoren restoran Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za ugostiteljske objekte. Neki su restorani već zatvoreni. Nisu imali točne upute, a inspektori su bili revni.

HZJZ je objavio upute za rad ugostiteljskih objekata. Navode da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja:

Pročitajte i ovo Ilustracija širenje virusa U jednoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom: Ravnateljica bolnice otkrila kakvi su simptomi Zaštitna maska, ilustracija Predlaže njemački političar Vraćaju se maske? "Broj zaraženih koronavirusom ponovno raste"

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca te prodavača međusobno ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje narudžbu.

4. Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca pult se dezinficira.

7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obvezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se obavlja naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

9. Ako je moguće, preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti

11. Ako je organiziran drive-in sustav, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

Ove su upute objavljene nakon što su neki restorani već zatvoreni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene