Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od 18 mjeseci

Zaokret u pet zemalja, mijenjaju pristup epidemiji, pa će živjeti s COVID-om: "Loša vijest je da virus nikad neće nestati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 18 mjeseci nakon početka pandemije koronavirusa pet je zemalja odlučilo ukinuti sve mjere i početi s modelom "život s COVID-om".

Pet zemalja odlučilo je početi živjeti po modelu "život s COVID-om" i ukinuti sve mjere. Dok neke od tih zemalja imaju zavidnu stopu cijepljenih građana, druge su došle do zaključka kako su troškovi stalnih ekonomskih i društvenih ograničenja veći od koristi koje će im donijeti otvaranje. Pretpostavlja se da će njihova odluka privući pozornost cijeloga svijeta, koji će pratiti tijek razvoja događaja.

Danska – ukinuli su sve mjere

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi val u Srbiji Glavni srpski epidemiolog najavio povećanje broja zaraženih: "Počelo je punjenje bolnica, premišljanje oko cijepljenja postaje opasno" Slika nije dostupna Objavljeni novi podaci Beroš otkrio razmišlja li se o sankcijama protiv građana koji se ne žele cijepiti: "Imamo bazu podataka"

Danska vlada ukinula je sve epidemiološke mjere u zemlji 10. rujna uz poruku građanima da COVID-19 više nije "bolest koja predstavlja kritičnu prijetnju društvu".

Danci mogu ući u noćne klubove i restorane bez pokazivanja COVID digitalne potvrde, koristiti javni prijevoz bez maske i organizirati okupljanja bez ikakvih ograničenja, piše CNN.

Život Danaca vraća se "starom normalnom". 13. rujna u Danskoj je bilo više od 74 posto cijepljene populacije s obje doze, prema podacima iz Our World in Data.

Stopa transmisije virusa zaustavila se na 0,7, objavilo je ministarstvo zdravstva uz poruku da se širenje zaraze prestaje smanjivati. Naime, širenje zaraze raste kad je ta stopa iznad 1,0.

"Cjepivo i veliki napori građana Danske kroz duže razdoblje pokazali su da radimo dobro", kazao je ministar zdravstva Magnus Heunicke, koji je još prošli mjesec bio oprezan govoreći o popuštanju mjera.

Singapur – pokušavaju živjeti s COVID-om, ali delta im odmaže 

Singapurska vlada u lipnju je objavila da planira pokrenuti život uz COVID. Izbijanje zaraze namjeravali su kontrolirati cijepljenjem i nadzorom broja hospitaliziranih, bez ograničavanja života građana.

"Loša vijest je da COVID-19 nikad neće nestati. Dobra vijest je da je moguće normalno živjeti s njim", priopćeno je iz vlade građanima. Vlasti su u kolovozu počele ublažavati ograničenja dopuštajući cijepljenima večere u restoranima i okupljanja u grupama do pet ljudi.

Dolazak delta-soja i porast zaraženih tim sojem doveo je strategiju popuštanja mjera u Singapuru u pitanje, zbog čega je potpuno otvaranje prolongirano. Radna grupa za COVID-19 pokušava ograničiti epidemiju agresivnijim praćenjem kontakata i slučajeva te češćim obveznim testiranjem visokorizičnih radnika.

Broj oboljelih se smanjio, no u utorak je Singapur izvjestio o najvećem dnevnom broju novih pozitivnih slučajeva u više od godinu dana. Većina njih ima blaže simptome zahvaljujući cijepljenju.

Singapur je slijedio agresivnu strategiju "nultog COVID-a" prije nego što je počeo popuštati mjere i ima jednu od najvećih stopa cijepljenih na svijetu - čak 81 posto.

Tajland – sporo cijepljenje, ali svejedno otvaranje

Tajland planira sljedeći mjesec otvoriti Bangkok i druga popularna odredišta stranim posjetiteljima, najavljeno je iz vlade. Zemlja pokušava oživjeti turizam, koji im je ključan izvor prihoda, bez obzira na rastući broj zaraženih.

Turistima koji su cijepljeni s dvije doze protiv bolesti COVID-19 i koji se pridržavaju režima testiranja, bit će dopušten ulazak u popularne destinacije. Otok Phuket otvoren je za cijepljene posjetitelje od 1. srpnja bez obvezne karantene. Zemlja je 15. srpnja istu odluku donijela za još neke otoke.

Tajland se, poput ostalih zemalja, bori kako bi suzbio širenje zaraze. Potpuno je cijepljeno tek nešto manje od 18 posto stanovništva s datumom 13. rujna, a 21 posto stanovnika cijepljeno je jednom dozom.

Južna Afrika – ublažavanje mjera, ali delta-soj ostaje prijetnja

Južna Afrika je počela ublažavati mjere nakon što se u zemlji smanjio broj zaraženih. Policijski sat skraćen je na razdoblje od 23 do 4 sata, dopuštena su okupljanja do 250 ljudi u zatvorenom i 500 na otvorenom, a ograničenja u prodaji alkohola su dodatno smanjena.

Ublažavanje mjera koje je najavio predsjednik Cyril Ramaphosa značajno je u zemlji koja je prošla jedne od strožih mjera na svijetu i gdje je stopa cijepljenih niska. Ramaphosa je upozorio da val epidemije u kojem dominira delta-soj još uvijek nije završio, ali je dodao i da zemlja sada ima dovoljne doze cjepiva za odrasle, pri čemu je više od četvrtine odraslih primilo najmanje jednu dozu cjepiva.

"Treći val još nije završio, a samo ćemo svojim djelovanjem pojedinačno i kolektivno uspjeti smanjiti broj novih infekcija", rekao je.

Čile – zbog visoke stope cijepljenog stanovništva vraćaju turiste

Čile je proveo izuzetno uspješnu kampanju cijepljenja. Prema najnovijim izvješćima ministarstva zdravstva, gotovo 87 posto Čileanaca je cijepljeno. U distribuciji su već i booster doze.

Zdravstvene vlasti odobrile su u četvrtak uporabu kineskog cjepiva Sinovac za djecu u dobi od šest godina naviše, a cijepljenje djece počelo je odmah u ponedjeljak.

Vlada je u srijedu najavila poteze kojima će ponovno otvoriti zemlju za međunarodni turizam od 1. listopada, točno u vrijeme ljetne sezone na južnoj hemisferi. Strani turisti moći će doći u Čile pod određenim uvjetima i bit će u izolaciji pet dana.

"Činjenica da strani turisti mogu doći u Čile važan je korak za oporavak turizma", rekao je zamjenik tajnika za turizam José Luis Uriarte. "Važno je naglasiti da je ovo prvi korak i da ćemo moći nastaviti napredovati sve dok održavamo odgovarajuće zdravstvene uvjete", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene