Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Delta-plus soj

U županiji na sjeveru zemlje situacija sve gora, uzrok je nepoštivanje mjera: ''Dnevno imamo 30 posto zaražene djece''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal u četvrtak je ocijenila kako je, osim delta-plus soja koronavirusa, najveći uzrok sve većeg broja novozaraženih potpuna opuštenost stanovnika i nepoštivanje epidemioloških mjera.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji sve je gora. U srijedu je zabilježeno čak 520 novih slučajeva zaraze, najviše u četvrtom valu.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal smatra da je delta-plus soj samo jedan od uzroka povećanja broja zaraženih. Izoliran je iz uzoraka početkom listopada, a zasad je zabilježen kod dvoje pacijenata, potvrdila je Payerl-Pal.

''Bez obzira na pojavu novog soja, najveći uzrok sve većeg broja novozaraženih je potpuna opuštenost stanovnika i nepoštivanje epidemioloških mjera'', naglasila je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.

''Stanovnici su jako relaksirani prema mjerama. Virus je, očito, proširen u cijeloj županiji i ako se ne pridržavate mjera i preporuka, vrlo lako se možete zaraziti'', kazala je Payerl-Pal te dodala da se treba pridržavati mjera i izbjegavati okupljanje jer je rizik velik.

''Cijepljeni će imati lakše simptome i vrlo vjerojatno završiti bez težih oblika bolesti, no i dalje se mogu zaraziti i širiti virus'', rekla je. Payerl-Pal smatra da bi trebalo zabraniti okupljanja, druženja većeg broja ljudi i zatvoriti škole, odnosno nastavu organizirati na daljinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI POTEZ Svjetska velesila objavila koliko su djece u dobi od 5 do 11 godina cijepili protiv korone u tjedan dana: "Ovo je dobar početak"

Pročitajte i ovo Bolnice i cijepljenje - 2 korona divlja Bolnice šire COVID odjele, iz KBC-a Zagreb poručuju: "Sva djeca će biti zbrinuta bez obzira na dijagnozu, kao i sve maligne bolesti i kardiološki bolesnici"

''Trenutno se nalazimo u situaciji gdje dnevno imamo 30 posto zaražene djece školske dobi. Ona imaju slabije simptome, ali su zarazna i šire koronavirus među članovima svoje obitelji'', zaključila je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene