Pluća u borbi s koronavirusom
Pluća u borbi s koronavirusom Foto: Screenshot/Peter Doherty Institute

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) naveli su što bi bilo korisno da imamo u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazimo koronavirusom.


Na društvenim mrežama i raznim grupama već se neko vrijeme objavljuju razne upute o tome što bi svatko od nas trebao imati u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazi koronavirusom. 

Ima tu svega, od raznih vitamina, preko češnjaka, limuna ili avokada, pa do uputa o tome koliko spavati, kako se masirati i koliko vode treba piti. 

Pokušali smo provjeriti s liječnicima što je od toga točno, a što su mitovi. S epidemiolozima nismo imali sreće. Neki od najpoznatijih hrvatskih epidemiologa objasnili su da se ne žele miješati u posao obiteljskih liječnika. 

Stoga smo se s pitanjima obratili Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine, a ovo su neki od njihovih komentara i preporuka o onome što kruži društvenim mrežama. 

1. PARACETAMOL - DA, za snižavanje povišene tjelesne temperature. Bilo bi dobro da u ljudi u kući imaju i dekongestivne kapi za nos, sustave za ispiranje nosa i lijekove protiv kašlja

2. BETADINE za ispiranje usta i grgljanje - razmatra se ispiranje usne šupljine, korištenje spreja za nos i kapi za oči da bi se smanjila mogućnost prijenosa sa zaražene osobe na zdravstvene radnike ili kao prevencija za zdravstvene radnike nakon nezaštićenog izlaganja osobi pozitivnoj na COVID-19. Također, istražuje se terapijski učinak, međutim nismo našli službene preporuke

3. VITAMIN C i D3 - prvi je antioksidans i nema dokaza o učinkovitost u liječenju COVID-19, nije u službenim preporukama.

Vitamin D je imunomodulator. Istraživala se hipoteza da su se teži slučajevi bolesti javljali više u zemljama sa manjom izloženosti suncu i kod osoba s deficitom vitamina D. Postoji hipoteza o učinkovitosti u prevenciji obolijevanja i u terapiji, ali nisu provedene intervencijske studije i nije u službenim preporukama.

4. KOMPLEKS B - važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava; istražuje se u prevenciji i terapiji COVID-19, ali još nije u službenim preporukama.

5. OKSIMETAR - DA, bilo bi odlično da ga imaju bolesnici s rizikom od razvoja težih oblika bolesti jer je saturacija ispod 94 %, osobito ako je praćena povećanim brojem respiracija u minuti i subjektivnim osjećajem zaduhe indikacija za hospitalizaciju.

Pravilno disanje i bolesti - 5 Disanjem započinje život, ali s vremenom zaboravimo kako se to radi pravilno. No, postoji rješenje: "Nisam mogao sastaviti dvije riječi, a sad normalno pričam"

Koronavirus, ilustracija Oboljeli od koronavirusa nakon skidanja s respiratora: "Morali smo ponovno učiti disati, gutati, hodati..."

6. VJEŽBE DISANJA - Preporučili bismo vježbe disanja svim osobama koje boluju od kroničnih plućnih bolesti, a svima ostalima kao stress relief tehniku s obzirom na to da je dokazana anksioznost kod oboljelih.