Disalo se danas punim plućima na zagrebačkom Ribnjaku! Kampanja koju je pokrenula udruga Jedra ima za cilj ukazati na rano otkrivanje respiratornih bolesti. A prvi korak u svemu je - naučiti pravilno disati.

Galerija Pravilno disanje i bolesti - 5 Sandra Karabatić Don Jozo Ćirko +6 Pravilno disanje i bolesti - 1

"Udah ide na nos, trbuh raste naprijed i tako koristimo cijeli kapacitet pluća. Izdah na usta i govorimo slovo 's' pritom", objašnjava terapeutkinja Martina Čubić.

Vezani članci Mušice "Užas koliko ih ima": Najezda mušica u Hrvatskoj, stručnjakinja objašnjava o čemu se radi i ima li pomoći Mjesto pada besposadne letjelice na Jarunu - 4 Slovenski ministar objasnio zašto NATO nije dojavio da stiže dron: "Mislili su da je to tzv. lažni trag"

S njim započinje život. No s vremenom se opustimo i zaboravimo pravilno disati.

"Tri sekunde udaha i šest sekundi izdaha", dodaje Martina.

Ona je fizioterapeutkinja i uči ljude kako disati! I to kako bi se opustili, ali i prepoznali simptome bolesti. Simptome na koje don Jozo u početku nije previše obraćao pozornost.

"Mislio sam da sam promukao, ali malo pomalo, nikako da se promuklosti riješim", govori don Jozo Ćirko, oboljeli od karcinoma pluća.

No iza promuklosti skrivao se zloćudni tumor bronha i pluća. Nakon pet ciklusa kemoterapija, liječenja, ali i osobnog pozitivnog stava, don Jozo je uspio pronaći kompromis s bolešću.

"Ja ne zovem to bolešću, nego kažem da je to jedan podstanar više sa mnom i dijeli sa mnom dobro i zlo", kaže don Jozo.

Kako bi prevenirali i upozorili na moguće neželjene podstanare, udruga Jedra, pokrenula je kampanju. Pod nazivom "Dišem za tebe".

"U kampanji želimo ukazati na sve četiri komponente, na promociju zdravlja, prevenciju bolesti, pravovremeno liječenje i pravovremenu dijagnostiku. Sada ćemo naglasak staviti na promociju zdravlja i zato želimo osvijestiti pravilno disanje", kaže Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra.

Većina odraslih, naime, diše nepravilno. Koristeći pritom samo 30 do 40 posto kapaciteta pluća.

"Problemi su kada ljudi krenu šetati, trčati i uspinjati se stepenicama. Tada shvate da im i mali napor stvara problem", kaže terapeutkinja Martina Čubić.

Pušenje se drži najvećim neprijateljem pluća. A u našoj zemlji puši 28 posto muškaraca i 22 posto žena. S ovih nekoliko osnovnih uputa, živjet ćete zdravije ili pak na vrijeme uočiti znakove bolesti.

"S jedne strane ćete vidjeti kako to baš i nije tako jednostavno i da su nam se ulijenili trbušni mišići koji su nam okosnica pravilnog disanja, a vidjet ćete i da na taj način možemo kontrolirati stres", kaže Sandra Karabatić.

Iste te tehnike sada koristi i don Jozo s početka priče.

"Ispočetka nisam mogao dvije riječi sastaviti, a sada normalno pričam, nemam jačine glasa, ali se on vraća", govori don Jozo Ćirko.

Kampanja se održava pod pokroviteljstvom ministarstva zdravstva, uz podršku Hrvatskog torakalnog društva, Hrvatske kuće disanja i Nacionalnog saveza sestrinstva. Ako ste već za vrijeme ove priče počeli vježbati pravilno disati, čestitamo! To je i bio cilj!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju