Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stay safe

Oznake cijepljenih: Hoće li u Hrvatskoj mjesta s cijepljenim osobljem biti posebno označena?

Aktualno Galerija Mađarska iskaznica imuniteta Mađarska iskaznica imuniteta Foto: DNEVNIK.hr Safe stay in Croatia Safe stay in Croatia Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijepljenje protiv koronavirusa - 3 Galerija 1/3 >>
Iz brojki cijepljenih uočljivo je da je trenutačno barem jednom dozom cijepljen svaki peti odrasli građanin. Neke zemlje već su krenule s povlasticama za cijepljenje, no mnogi se brinu gdje je granica između slobode izbora i ljudskih prava. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je hoće li u Hrvatskoj mjesta s cijepljenim osobljem biti posebno označena.

Stay safe naljepnica turistima jamči siguran epidemiološki boravak - a za sada ju je dobilo 13.000 objekata. Među njima i jedan opatijski hotel. Dodatna mjera zaštite je i velik odaziv zaposlenika na cijepljenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Više od 70 posto djelatnika se prijavilo za cijepljenje i prvu dozu cjepiva su dobili prošli utorak. S time smo i više nego zadovoljni", rekao je Kruno Kapetanović, vlasnik hotela u Opatiji.

Zanimalo nas je hoće li uz tu naljepnicu uskoro stajati i neka drugačija za primjerice vožnju u taksiju ili frizuru u salonu gdje je većina zaposlenika - cijepljena.

Iz Nacionalnog stožera za sada nemaju komentara o označavanju mjesta gdje su zaposlene cijepljene osobe. Ministrica turizma Nikolina Brnjac podsjeća - cijepljenje je dobrovoljno.

"Tko želi, može se cijepit. Ukloliko ne želite, ne morate, želimo poslati poruku da smo sigurna destinacija", poručila je Brnjac.

A od danas jedna iskaznica otvara sva vrata u Mađarskoj. Cijepljene i preboljele osobe uz pomoć ove "iskaznice imuniteta" mogu u zatvorene dijelove restorana, zološki, bazene...

O povlasticama u Hrvatskoj još nema govora

O mogućim povlasticama cijepljenih u Hrvatskoj se za sada još ne govori.

"Ja bi svima preporučio da se cijepimo i s cijepljenjem i pridržavanjem mjera izaći ćemo iz ovoga, jer svi ugostitelji čekaju dan kada će moći normalno raditi i otvoriti svoja vrata širom i unutra i van", poručuje predsjednik Ceha ugostitelja, HOK, Joso Smolić.

Popis zainteresiranih za cijepljenje ovih se dana radi i u uslužnim djelatnostima. Frizeri, pedikeri.. gdje je bliske kontakte nemoguće izbjeći.

"Naša struka gdje su žene u pitanju, mlađe, su dosta još skeptične", navodi pročelnica Sekcije kozmetičara i pedikera, udruženja i obrtnika grada Zagreba Antonija Tretinjak.

"Imate žene koje još nisu rodile i u tom smjeru razmišljaju jer se ne zna kako će cjepivo djelovati na sve to", dodaje.

Uz puno nedoumice, cjepivo sigurno ostaje dobrovoljno. No sve više zemalja traži načine kako procijepiti što više stanovništva te uz pravo na slobodu izbora ne ugroziti zdravlje građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene